Naslovnica Svet & EU Kaj so temeljne skupne evropske vrednote

Kaj so temeljne skupne evropske vrednote

Avtor: Spletno Uredništvo
V Evropskem parlamentu ta teden ni bilo posebnih aktivnosti, zato se je na spletnem portalu na parlamenta znašlo le nekaj splošnih novic. Pred velikonočnimi prazniki pa so objavili video-sporočilo, v katerem so predstavili skupne temeljne evropske vrednote, kaj pomenijo v vsakdanjem življenju in kdo se v strukturah EU posebej ukvarja z njimi.
Kaj so temeljne skupne evropske vrednote

Poljakinje na množičnih protestih zaradi prepovedi splava (foto: FB Parliament EU)

Iz Parlamenta EU ta teden ni bilo posebnih novic, pred kratkim pa so v seriji splošnih obvestil o delovanju EU objavili tudi video, v katerem so nanizali skupne temeljne evropske vrednote. Nekateri evropski politiki namreč te skupne vrednote ne razumejo najbolje, oziroma jih javnosti tolmačijo na napačen način. Zato so na portalu Parlamenta EU zapisali, na katerih 6 vrednotah je utemeljena EU in kaj to predstavlja v vsakdanjem življenju.

»Evropska unija je utemeljena na šestih temeljnih vrednotah, ki so temelj naše družbe: spoštovanje človekovega dostojanstva, svoboda, demokracija, enakost, pravna država, spoštovanje človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov manjšin,« so zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so še, da so vrednote EU so skupne vsem državam EU in zagotavljajo družbo, v kateri prevladajo pluralizem, nediskriminacija ter enakost moških in žensk.

Spoštovanje pravic mora EU uveljavljati med izvajanjem vseh svojih politik in programov, konkretno gre za spoštovanje pravic državljanov, spodbujanje enakih možnosti, prilagajanje digitalni dobi, zagotavljanje dostopa do pravnega varstva in tudi zagotavljanje pravice do azila. To velja tako za institucije EU, kot tudi vse posamezne države članice.

Izvoljeni poslanci pa v Evropskem parlamentu le zaokrožujejo delo posebnega Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, ki spremlja stanje temeljnih pravic v Evropski uniji in se strokovno posveča vprašanjem v zvezi z zaščito vseh teh pravic v državah članicah.

 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.