Naslovnica Slovenija Posvet o obravnavi posebej ranljivih otrok

Posvet o obravnavi posebej ranljivih otrok

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je iztekel dvodnevni strokovni posvet, ki ga v sodelovanju z Vrhovnim državnim tožilstvom Republike Slovenije in Generalno policijsko upravo vsako leto organizira Center za izobraževanje v pravosodju (CIP) in je posvečen obravnavi posebej ranljivih otrok. Gre za tradicionalni strokovni posvet, saj je bila letošnja izvedba že devetnajsta.
Stavba Ministrstva za pravosodje RS (foto: FB Ministrstvo za pravosodje)

Letošnjega strokovnega posveta se je udeležilo več kot 300 zainteresiranih, ki so jih  nagovorili tudi ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, generalni državni tožilec Drago Šketa ter generalni direktor policije Anton Olaj. Gre torej za vrhove slovenskega pravosodja in Policije, kar lepo priča o tem, kako pomemben je ta posvet. Udeleženci so lahko tokrat spremljali številna strokovna predavanja, rdeča nit letošnjega posveta pa je bila obravnava posebej ranljivih otrok.

Otroci in mladoletniki so lahko namreč v kazenskih postopkih v različnih vlogah – lahko so žrtve, lahko so priče, lahko so storilci kaznivih dejanj, ali pa so bili posredno vpleteni vanje.  Letos je bilo na posvetu govora o razvojni psihologiji, obravnavi oseb z avtizmom, zbiranju osebnih dokazov o slabotnih osebah in materialnih dokazov v luči kaznivega dejanja zoper slabotno osebo, obravnave otroka v postopku in obravnavi spolne kriminalitete.

Poudarek je bil tudi na primernih komunikacijah z otroci,  saj gre pri obravnavi posebej ranljivih otrok za zelo občutljive postopke. Prav zato so tudi potrebna tovrstna vsakoletna  usposabljanja. »Ravnanje s posebej ranljivimi otroki zahteva tudi sočuten in razumevajoč odnos, ki je utemeljen na iskreni empatiji. Tudi tega ni mogoče predpisati s pravnimi akti, ampak ga je treba vzgojiti in kultivirati skozi izobraževanje in osebnostno rast.

Država pa mora ustvariti okolje, v katerem takšni standardi ravnanja s posebej ranljivimi otroki postanejo samoumevni,« je že svojem v uvodnem govoru povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.