Naslovnica Svet & EU Kaj lahko sestanek G7 spremeni glede Afganistana

Kaj lahko sestanek G7 spremeni glede Afganistana

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se bodo ekonomsko najmočnejše države sveta, zbrane v skupini G7, sestale prek videokonference in se posvetile aktualnemu dogajanju v Afganistanu. Sodelovali bodo tudi vrhovi EU. Osrednje vprašanje je, kaj lahko dosežejo ali spremenijo glede aktualnih razmer in tudi glede prihodnosti Afganistana.
Prizor z junijskega sestanka skupine G7 v britanskem Cornwallu (foto: consilium.europa.eu)

Voditelji skupine G7 bodo danes prek videokonference razpravljali o razmerah v Afganistanu. Britanski premier Boris Johnson, ki trenutno predseduje skupini G7, je sklical to srečanje predvsem z namenom, da bi uskladili mednarodne ukrepe. Strukture EU bosta na tem sestanku zastopala Ursula von der Leyen – predsednica Evropske komisije in Charles Michel – predsednik Evropskega sveta.

G7 je mednarodni forum, ki združuje ekonomsko najmočnejše države sveta Francijo, Nemčijo, Italijo, Japonsko, Kanado, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike. Ker je Evropska unija nadnacionalna organizacija in ne suverena država,  aktivno sodeluje v G7, a nima statusa članice. Sicer so Francija, Nemčija, Italija v EU (Velika Britanija pa je bila do lani), tako da so evropski interesi v G7 dobro zastopani.

Predsednik evropskega sveta Michel se je v zadnjih dneh pogovarjal tudi z generalnim sekretarjem zveze NATO Jensom Stoltenbergom, z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antóniom Guterresom in z nekaterimi voditelji držav. Prvi cilj je zagotovitev varnega odhoda vsega tujega osebja iz Afganistana in pa tudi afganistanskih beguncev. EU je že napovedala, da bo talibane na vsak način poskusila prepričati glede spoštovanja človekovih pravic, kar pa bo zelo težko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.