Naslovnica Svet & EU Kaj je povedal Hodorkovski, to ostaja skrivnost

Kaj je povedal Hodorkovski, to ostaja skrivnost

Avtor: Spletno Uredništvo
 Odnosi med EU in Rusijo se še naprej zaostrujejo. Tokrat so v Parlamentu EU, natančneje v  Odboru za zunanje zadeve in delegaciji pri Odboru za parlamentarno sodelovanje EU-Rusija opravili sestanek z Mihailom Hodorkovskim. To Rusom zagotovo ni bilo preveč všeč, saj imajo Hodorkovskega za navadnega kriminalca in obenem za političnega nasprotnika Putina.
Kaj je povedal Hodorkovski, to ostaja skrivnost

Mihail Hodorkovski je že leta 2014 obiskal Evropski parlament (foto: europarl.europa.eu)

Ni skrivnost, da je velika večina držav članic Evropske unije obenem tudi članic Severnoatlantskega pakta NATO. Od 27 držav EU so v NATO včlanjene vse, izjeme so le Avstrija, Ciper, Irska in Malta. Prav tako ni skrivnost, da so odnosi med EU in Rusijo napeti že vsaj od ruske aneksije Krima, na drugi strani pa ima Rusija precejšnje zamere do NATA že vsaj od intervencije proti Srbiji oz. vojne na Kosovu.

Tokrat so v Parlamentu EU, natančneje Odbor za zunanje zadeve in delegacija pri Odboru za parlamentarno sodelovanje EU-Rusija opravili sestanek z Mihailom Hodorkovskim. »Mihail Hodorkovski, ki trenutno živi v Londonu, je ustanovitelj Dossier Center, preiskovalnega projekta, katerega namen je odkriti kriminalne dejavnosti različnih ljudi, povezanih s Kremljem,« so pojasnili s Parlamenta EU.

Mihail Hodorkovski je sicer ruski bogataš v izgnanstvu, ki je obogatel v privatizaciji po razpadu Sovjetske zveze, ko je med prehodom v tržno gospodarstvo poceni odkupil vrsto sibirskih nahajališč plina in nafte. Bil je ekonomski svetovalec predsednika Jelcina, tako da je naftna družba Yukos hitro postala eno izmed najpomembnejših podjetij v ruski državi. S prihodom Putina na oblast pa se je zgodba tudi hitro končala.

Hodorkovskega, enega izmed skupine novih ruskih oligarhov so namreč leta 2003 aretirali zaradi davčne utaje. Za bogataša ni bil usoden bankrot banke Menatep, ki je bil stranski produkt ruske gospodarska krize leta 1998, ampak dejstvo, da se je začel ukvarjati s politiko. Ustanovil je namreč pro-zahodno fundacijo Open Russia (v njenem upravnem odboru sta bila na primer tudi Henry Kissinger in lord Jakob Rothschild).

Nato pa je začel še javno kritizirati predsednika Vladimirja Putina in kmalu je bil zaprt zaradi obtožb o finančnih goljufijah. »Obtožbe je zanikal, Amnesty International pa ga je razglasila za ujetnika vesti. Po pomilostitvi predsednika Putina je bil izpuščen leta 2013. Leta 2014 je stalno haaško arbitražno sodišče presodilo, da je ruska vlada kršila mednarodno pravo, tako da je Yukos prevzela od svojih delničarjev za politične namene,« so nadaljevanje zgodbe pojasnili s Parlamenta EU.

In kaj je Mihail Hodorkovski na zadnjem sestanku z evropskimi parlamentarci odkril o kriminalnih dejavnosti ljudi, povezanih s Kremljem? To so v sporočilu za javnost Evropskega parlamenta izpustili, pa čeprav bi morale biti te informacije  biti bistvenega pomena v vsej zgodbi in čeprav naj bi strukture vedno EU delovale povsem transparentno.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.