Naslovnica Gospodarstvo Luka Koper se modernizira in Francozi bodo širili posle

Luka Koper se modernizira in Francozi bodo širili posle

Avtor: Spletno Uredništvo
Luko Koper je obiskala delegacija iz Francije na čelu z ministrom za transport Jean-Baptistom Djebbarijem. Prisotni so bili tudi predstavniki francoske ladjarske družbe CMA CGM, ki so že sedaj med večjimi partnerji koprske luke, kmalu pa nameravajo še razširiti svoje posle.
Aprila je v Luki Koper raztovarjala ladja CMA CMG Columbia (foto: FB Luka Koper)

Edino slovensko tovorno pristanišče je obiskala visoka francoska delegacija, v kateri je bil tudi minister za transport Republike Francije Jean-Baptiste Djebbari in francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari. Med obiskom Luke Koper so se Francozi seznanili z najnovejšimi razvojnimi načrti pristanišča, kjer sicer že vrsto let uspešno sodelujejo s francoskimi partnerji, predvsem z ladjarsko družbo CMA CGM.

Slednja prek Luke Koper že več kot 20 let oskrbuje trge srednje Evrope, tudi zato je glede kontejnerskega pretovora danes ena od treh največjih ladjarskih družb, ki posluje z Luko Koper. Vendar pa nameravajo Francozi svoje posle prek Kopra še razširiti, kar so predstavniki družbe na sestanku tudi potrdili. Zasluge za povečan francoski gospodarski interes gredo predvsem modernizaciji Luke Koper, ki v zadnjih letih povečuje svoje kapacitete na vseh področjih.

Podaljšanja pomolov in obale, nova dvigala, povečanje zmogljivosti kontejnerskega terminala, širitev avtomobilskega terminala in predvideno povečanje kapacitete železniške povezave Luke Koper ob izgradnji drugega tira – vse to govori v prid edinega slovenskega tovornega pristanišča, kjer očitno že dlje časa zelo dobro vedo, kaj hočejo in kako priti do želenih gospodarskih ciljev.

»Luka Koper, ki ima trenutno največji avtomobilski terminal na evropski strani Sredozemlja, skladišči tudi avtomobile francoskih proizvajalcev. Teh je bilo v lanskem letu nekaj čez 100.000, kar je šestina vseh vozil, ki smo jih pretovorili v lanskem letu,« pa so glede poslov s Francozi še pojasnili z Luke Koper d.d..

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.