Naslovnica Svet & EU Jesenski Eurobarometer v znamenju vojne v Ukrajini

Jesenski Eurobarometer v znamenju vojne v Ukrajini

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je danes objavil rezultate najnovejše anketne raziskave Eurobarometer. Rezultati potrjujejo, da so ljudje močno naklonjeni podpori, ki jo EU daje Ukrajini, da je demokracija najpomembnejša evropska vrednota in da večina anketirancev ugotavlja, kako njihovi državi članstvo v EU nedvomno koristi.
Jesenski Eurobarometer v znamenju vojne v Ukrajini

Delegacija EU v Kijevu takoj po spomladansem pričetku spopadov (foto: europarl.europa.eu)

Rezultati jesenske anketne raziskave Eurobarometer, ki je bila tokrat izpeljana med 12. oktobrom in 7. novembrom, niso presenetljivi, hkrati pa so močno povezani z dogajanjem v Ukrajini. Pokazalo se je, da so za državljane EU temeljne skupne evropske vrednote, kot so še demokracija, človekove pravice in svoboda govora, najbrž letos postale še precej bolj pomembne, kot so bile pred pričetkom spopadov v Ukrajini.

Rezultati jesenskega Eurobarometra kažejo, da v povprečju 74 % državljanov EU odobrava podporo, ki jo EU daje Ukrajini. Najvišja stopnja podpore je na Švedskem (97 %), Finskem (95 %), Nizozemskem (93 %), Portugalskem in Danskem (po 92 %). V Sloveniji je stopnja podpore pri 69 %, medtem ko je na Slovaškem, v Grčiji in Bolgariji celo pod 50 % (ker se ostanek deli na tiste proti in na neopredeljene, pa je tudi v teh državah največji delež ljudi naklonjen podpori).

Na vprašanje, katere vrednote bi moral prednostno zagovarjati Evropski parlament, so anketiranci tokrat najpogosteje odgovorili, da je to demokracija (36 %), sledita pa ji varovanje človekovih pravic (29 %) ter svoboda govora in misli (28 %). Poleg tega skoraj dve tretjini državljanov EU meni, da se bo njihovo življenje zaradi vojne in njenih posledic spremenilo.

To je sicer le za 4 odstotne točke več kot v spomladanskem Eurobarometru. Anketa pa je pokazala še, da se večina državljanov držav EU zelo dobro zaveda, kako pomembno je članstvo v Evropski uniji, saj jih skoraj tri četrt (72 %) meni, da ima njihova država od tega članstva otipljive koristi.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.