Naslovnica Gospodarstvo Slovenija uspešna glede kohezijskih sredstev in Interreg programov

Slovenija uspešna glede kohezijskih sredstev in Interreg programov

Avtor: Spletno Uredništvo
Najpomembnejša novica s področja gospodarstva zadnjih dni je ta, da je Komisija EU potrdila slovenski načrt za izvajanje programa evropske kohezijske politike za obdobje med letoma 2021 in 2027. Načrt je pomemben zato, ker bo Slovenija prejela kar 3,2 milijardi evrov evropskih sredstev.
Slovenija uspešna glede kohezijskih sredstev in Interreg programov

Grafika slovenskega načrta prikazuje, kam bodo namenjena evropska sredstva (foto: SVRK/gov.si)

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je oznanila, da je Komisija EU potrdila slovenski načrt za izvajanje programa evropske kohezijske politike za obdobje med letoma 2021 in 2027. Potrebne dokumente je Slovenija poslala v Bruselj šele konec oktobra letos, torej skoraj dve leti po pričetku obravnavanega obdobja. Vseeno so pri Komisiji EU Sloveniji odobrili 3,2 milijardi evrov evropskih sredstev.

Zamude v celotnem procesu na nivoju EU se sicer prenašajo naprej, tako se bo finančno obdobje 2021-2027 izvajalo do konca leta 2029, prvi slovenski javni razpisi za kohezijska sredstva pa bodo objavljeni šele v prvi polovici leta 2023. Do tedaj bo SVRK pripravila vse potrebne podlage za izvajanje kohezijske politike, pri čemer naj bi prišlo tudi do poenostavitve nekaterih postopkov.

S SVRK so dodali še, da je bila Slovenija uspešna tudi pri izvajanju Interreg programov. »Prvi razpis za čezmejni program Slovenija – Avstrija bo SVRK objavila v  petek, 16. decembra. Predvidoma februarja oz. marca 2023 bosta sledila še prva razpisa programov Slovenija – Madžarska in Slovenija – Hrvaška. Za programsko obdobje 2021-2027 je Evropska komisija že odobrila 11 od 13 Interreg programov, v katerih sodeluje Slovenija.

 SVRK pa je že tretjič dobila mandat za upravljanje treh čezmejnih programov, in sicer z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Skupna vsota evropskih sredstev za te tri čezmejne programe je 99,2 milijona evrov,« sporočajo s SVRK.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.