Naslovnica Svet & EU Jesenska gospodarska napoved je slabša od poletnih projekcij

Jesenska gospodarska napoved je slabša od poletnih projekcij

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je včeraj objavila dokument ‘Jesenska gospodarska napoved 2023’. V njem strokovnjaki ugotavljajo, da je moč za naslednje leto pričakovati dokaj skromno okrevanje evropskega gospodarstva. Še poleti so bila ta predvidevanja malce bolj optimistična.
Jesenska gospodarska napoved je slabša od poletnih projekcij

Komisija EU je objavila tudi to preglednico za Slovenijo (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Ker je evropsko gospodarstvo letos zaradi visokih življenjskih stroškov, šibkega zunanjega povpraševanja in zaostrovanja denarne politike izgubilo zagon, so se poletne napovedi malce spremenile. V dokumentu ‘Jesenska gospodarska napoved 2023’ so zapisali, da se je napoved glede rasti BDP v EU v primerjavi s poletnimi projekcijami nekoliko znižala, tako da se sedaj za letos predvideva povprečno 0,6-odstotno rast BDP v EU in v evro-coni.

»V letu 2024 naj bi se rast BDP (bruto družbenega prihodka) v EU izboljšala na 1,3 %, v območju evra pa rahlo znižala na 1,2 %. V letu 2025 naj bi se ob inflaciji in zaviralnem učinku zaostrovanja denarne politike rast okrepila na 1,7 % v EU in na 1,6 % v območju evra. BDP Slovenije naj bi se letos povečal za 1,3 %, v letu 2024 rastel za 2,0 % in v letu 2025 za 2,7 %. Inflacija v Evropski uniji se še naprej umirja.

Oktobra letos se je v območju evra znižala na 2,9 %, potem ko je lani dosegla najvišjo raven pri 10,6 %,« so sporočili s Komisije EU. Dodali so še za mnoge presenetljivo ugotovitev, da je bilo umirjanje inflacije v EU v lanskem letu predvsem posledica strmega padca cen energije, sedaj pa zajema tudi vse glavne kategorije potrošnje poleg energije in hrane. Sicer pa je stopnja inflacije v Sloveniji v letos prvem četrtletju znašala 9,3 %, v tretjem četrtletju pa 6,3 %.

Pričakovana povprečna vrednost za letos je 7,5 %, za prihodnje leto se napoveduje 3,9 %, za leto 2025 pa celo 2,4 %. Velja poudariti, da gre tudi v dokumentu ‘Jesenska gospodarska napoved 2023’ le za teoretična predvidevanja, saj lahko v sodobnem svetu vsaka nova vojna, naravna katastrofa ali npr. enotedensko zaprtje Sueškega kanala hitro povzroči globalne podražitve blaga, poviša inflacijo in zmanjša kupno moč.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.