Naslovnica Svet & EU Izobraževanje bi moralo postati univerzalna pravica

Izobraževanje bi moralo postati univerzalna pravica

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija bo Globalnemu partnerstvu za izobraževanje v prihodnjem srednjeročnem obdobju namenila kar 1,7 milijarde evrov in sicer za pomoč pri preoblikovanju izobraževalnih sistemov v 90 državah sveta.
Otroci v afriški šoli, kjer je za klopi prispevala EU (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Izobraževanje je temeljni kamen za boljšo prihodnost človeštva, vendar pa v številnih državah sveta še ni na sodobnem nivoju. Tega se v državah Evropske unije in ostalih najbolj razvitih državah dobro zavedajo. Tako so se na Svetovnem vrhu o izobraževanju, ki je pred dnevi potekal v Londonu, mnogi zavzeli za dodatno pomoč oziroma za dodatna sredstva, da bi se lahko modernizirali izobraževalni sistemi povsod po svetu.

EU in njene države članice so se pod nazivom ‘Ekipa Evropa’ zavezale, da bodo Globalnemu partnerstvu za izobraževanje skupno namenile kar1,7 milijarde evrov. EU je sicer že junija letos napovedala, da bo v obdobju obdobje 2021–2027 prispevala 700 milijonov evrov. Sedaj je znesek še bistveno povečala (vendar pa iz objavljenega teksta ni povsem jasno, ali bo to možno v celoti izpeljati že v naslednjih šestih letih).

Nesporno pa je, da gre za pomoč pri preoblikovanju izobraževalnih sistemov za več kot milijardo deklet in fantov z vsega sveta. »Izobraževanje bi moralo biti resnično univerzalna pravica. Zato Evropska unija v mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja vlaga več kot preostali svet skupaj. V teh izrednih časih svoja prizadevanja še krepimo,« je ob tej priložnosti dejala predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

Finančna pomoč EU bo dosegla približno 90 držav oziroma teritorialnih celot po vsej zemeljski obli. Z rekordno višino predvidenih sredstev pa je Evropska unija postala tudi največja donatorica Globalnega partnerstva za izobraževanje.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.