Naslovnica Magazin Velikani družbenih omrežij v boju proti dezinformacijam

Velikani družbenih omrežij v boju proti dezinformacijam

Avtor: Spletno Uredništvo
Pred kratkim je Evropska komisija posredovala novico, da so bila javno objavljena junijska poročila podjetij Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft in Google o njihovih ukrepih v boju proti dezinformacijam. Tokrat gre za dezinformacije o pandemiji koronavirusa.
Nekatere družbe oddajajo tovrstna poročila že od leta 2019 (foto: pixabay.com)

 

Največja podjetja s področja družbenih omrežij Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft in Google so morala za delovanje v EU že pred časom podpisati kodeks ravnanja glede lažnih objav, prikritih kampanj in klasičnih dezinformacij. Kodeks predvideva tudi objavo protiukrepov podjetij v boju proti neresnicam. Z Evropske komisije v javnost posredovali junijska poročila teh gigantov družbenih omrežij in sicer glede boja proti dezinformacijam o koronavirusu.

Sicer je informacij o koronavirusu tudi v resnih medijih in strokovnih organih številnih držav po vsej zemeljski obli enostavno preveč, mnoge so si nasprotujoče in ljudje so vse bolj zbegani. Vendar pa na družbenih omrežjih ljudje brez ustrezne medicinske izobrazbe vodijo prave kampanje proti cepljenju, proti nošenju mask in nekateri celo še danes zanikajo, da pandemija koronavirusa sploh obstaja.

Zadnje poročilo za javnost razkriva, da je Tiktok v sodelovanju z irsko vlado izvedel kampanjo v podporo cepljenju, ki je dosegla več kot milijon ogledov in prek dvajset tisoč všečkov. »Google še naprej sodeluje z javnimi zdravstvenimi organi in omogoča prikaz lokacij za cepljenje v Google Search in Google Maps. Funkcija je na voljo v Franciji, Italiji in Švici ter na Poljskem in Irskem.

Twitter uporabnikom omogoča, da izboljšujejo avtomatične sisteme za prepoznavanje kršitev pravil platforme glede dezinformacij o COVIDU-19, pri čemer je že vzpostavljen mehanizem za podajanje pritožb. Microsoft uporabnikom omogoča namestitev razširitve NewsGuard v brskalniku Edge, ki uporabnike opozarja na spletne strani, ki širijo dezinformacije, tudi v povezavi s cepljenjem in COVID-19,« piše v poročilu.

Kot zadnji pa je omenjen še Facebook, ki je poleg klasičnega osveščanja javnosti sodeloval z raziskovalci univerze Michigan State, da bi posodobili zmogljivosti za odkrivanje in izvor ‘deepfake’ oz. po slovensko globoko lažnih posnetkov. Sicer je bil program Komisije EU za spremljanje dezinformacij o koronavirusu podaljšan do konca letošnjega leta, poročila pa bodo predstavljena javnosti vsaka dva meseca.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.