Naslovnica Svet & EU Islamisti uvažajo drogo prek Italije

Islamisti uvažajo drogo prek Italije

Avtor: Spletno Uredništvo

Islamska država v Iraku in Siriji ter njena afriška filijala Boko Haram nabavljata drogo prek Italije, natančneje prek organiziranih kalabrijskih kriminalnih združb, imenovanih N’drangheta. Gre za večmilijonski biznis z opiati, ki pa še zdaleč ni prvi te vrste. Zgodovina uporabe različnih drog v vojnih spopadih je že dolga, čeprav je o tem znanega bolj malo.  

ISISMassacreCrop

Čeprav jim to prepoveduje vera, se skrajni islamisti drogirajo, kar pojasnjuje zločinsko okrutnost, po kateri so zasloveli (foto: fair.org) 

 

Že od časov vikingov so znani primeri, ko so se bojevniki pred bitkami drogirali (s halucinogenimi gobami), da bi tako v boju imeli prednost pred sovražniki. Med drugo svetovno vojno so Nemci množično uporabljali tablete pervitina oz. metamfetamina, na strani zahodnih zaveznikov pa so uprabljali druge inačice amfetaminov, a v precej manjši meri (medtem ko so Rusi ostali na tradicionalni vodki).

Če pretirani uporabi poživil dodamo kontekst izjemno močne ideološke indoktrinacije, potem je jasno, zakaj je sicer civiliziran narod, za katerega so veljali Nemci, v času nacizma povsod po Evropi uprizoril nečloveške zločine proti civilnemu prebivalstvu. Nekaj podobnega se v zadnjih letih dogaja na Bližjem vzhodu in v severnem delu Afrike, kjer so svoj krvavi pohod izvedli pripadniki Islamske države in njenih lokalnih podružnic. Nazaslišani pokoli civilistov so se zgodili povsod, kjer so skrajni islamisti prevzeli oblast, kasneje pa so našli tudi dokaze o uporabi drog.   

Kurdski borci so tako že pred tremi leti opozarjali na ‘čudne tabletke’ turškega izvora, ki so jih našli ob preiskavi trupel islamskih skrajnežev po bitkah v Siriji in Iraku. Novinarji so potem tudi našli sled o kamionih, polnih ‘zdravil’, ki je iz Carigada vodila v prestolnici skrajnežev Mosul in Raqqo, a so jih hitro utišali. Zaradi uničenja Islamske države v Iraku in Siriji so te švercersko-mamilaške povezave danes presekane, vendar pa je se je medtem odprlo novo veliko tržišče – severna Afrika.       

Najbolj priljubljeno ‘zdravilo’ med skrajneži naj bi bil opiat tramadol (prodajajo ga tudi kot tamol x, contramel), katerega naj bi italijanska finačna policija v zadnjem letu zasegla v neverjetni količini 100 milijonov tabletk. Tabletke so bile večinoma namenjene v Libijo, najbrž pa bi pošiljke nazadnje segle vse do skrajnežev Boko harama v savanah Nigerije in Kameruna, ali, kot je poročal časopis Corriere della sera – tudi do sirskih prostitutk v Jordaniji in obupanih Palestincev v oblegani Gazi. 

Lani je italijanska finančna policija v Genovi po namigu agencije ZDA za boj proti mamilom (DEA) zaplenila tri kontejnerje, v katerih je naj bi bilo za 37 ton tabletk. Izdelane bile v Indiji, vkrcane so bile na Sri Lanki, špediter je bil iz Združenih arabskih emiratov, prek Italije pa so bile namenjene v libijski Torburk. Seveda je takšno prekupčevalsko mrežo zaradi ponarejene dokumentacije zelo težko razkrinkati.

Zgodba o drogiranju skrajnih islamistov pa ima tudi zanimiv verski zaplet – islam odločno prepoveduje alkohol in vse droge. Vendar so očitno tudi največji fantatiki me islamskimi skrajneži (tisti, ki so celo kajenje cigaret pogosto kaznovali s smrtjo), močno zamižali pri očitni luknji v predpisih. Islam seveda ne prepoveduje uporabe zdravil. Toda eno je jemanje tablet zanih farmecevtskih družb v dozah, ki so tudi v zahodnem svetu predpisane z zdravniškim receptom, nekaj povsem drugega pa nekontorlirana množična uporaba tablet dvomljivega porekla med vojaškimi konflikti.   

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.