Naslovnica Gospodarstvo Prva letošnja zmaga za delavce Luke Koper

Prva letošnja zmaga za delavce Luke Koper

Avtor: Spletno Uredništvo

Boj delavcev Luke Koper za rešitev državnega podjetja pred pohlepom politikov z dvomljivimi sposobnostmi vodenja je včeraj dobil novo poglavje. Uprava in Sindikat žerjavistov sta namreč dosegla skupni dogovor o urejanju razmer, kar bo omogočilo nadaljnje nemoteno delo v edinem slovenskem pristanišču. Počasi pa na plan prihaja celoten načrt nadzornikov, ki so se po zamenjavi uprave lotili neubogljivih predstavnikov delavcev, o čemer smo v Dnevnih novicah pisali že pred mesecem dni.

luka kp transparent

Luški delavci so na zadnjih protestih jasno povedali, kaj si mislijo o aktualnih zdrahah okrog Luke Koper (foto: FB SŽPDLK) 

 

Za nastale razmere so v Sindikatu Žerjavistov Luke Koper okrivili nove, lani s strani vlade RS postavljene nadzornike družbe, še posebej pravnika Uroša Iliča, ki naj bi bil osrednja figura zamenjave prejšnje uspešne uprave Luke Koper d. o. o. na čelu z Dragomirjem Matićem. Po zamenjavi uprave pa so novi nadzorniki lotili člana sindikata Mladena Jovičića, ki je bil lani udeležen v delovno nesrečo s smrtnim izidom. Kot smo v Dnevnih novicah zapisali že 8. januarja:

“Druga nam znana točka izmed teh 25 očitkov (bivši upravi Matića) je bila glede lanske delovne nesreče v Luki Koper, nesreče s smrtnim izidom. V tej točki so že določili krivca, kljub temu, da noben pristojni organ ali institucija še ni zaključila postopkov. Oni pa so vseeno pohiteli in že pred sodišči našli krivca. To je le še ena v nizu ‘čudnih’ stvari, kar samo še potrjuje naše sume,« je že tedaj povedal predsednik Sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar.

Čeprav je vsakem pravnemu laiku jasno, da v Sloveniji nihče ne more biti spoznan za krivega, dokler ustrezni pravosodni organi ne določijo drugače, pa je vodstvo Luke Koper na vsak način poskusilo dati odpoved Jovičiću. A se je očitno uštelo, saj je bila uprava družbe prisiljena popustiti in najti kompromis z delavci. V ozadnju nesreče s tragičnim izidom pa je potrebno poudariti dejstvo, da so obstajele pomanjkljivosti pri organizaciji delovnega procesa, ki so se vlekle že leta in jih doslej niso odpravili.

Žerjavist najbrž ne more biti krivdno odgovoren, če se po delovišču potika nekdo, ki ni seznanjen z varnostnimi postopki, ali ne upošteva varnostnih procedur. Ko je vodstvo stopnjevalo pritisk na Jovičića, so ostali delavci enostavno začeli delati pikolovsko dosledno po predpisih, da ne bi krivdo za kakšno novo nesrečo spet prevalili na njih. Delovni proces pretovora se je zato upočasnil in je že zelo spominjal na ‘belo stavko’, kar je že začelo povzročati težave v poslovanju podjetja. Ko pa so bile ogrožene finance družbe, se je uprava, ki naj bi skrbela za dobiček, le premaknila in popustila. 

“Uprava družbe in Sindikat Žerjavistov Pomorskih Dejavnosti Luke Koper (SŽPD) sta sklenila sporazum o umiritvi razmer v koprskem pristanišču, ki bo omogočil takojšen nemoten proces dela na žerjavih in vseh drugih pristaniških storitvah. Podpisniki sporazuma so se dogovorili, da bo uprava umaknila civilni postopek zoper Mladen Jovičić in v roku 90 dni, z vključitvijo SŽPD in Sveta delavcev uskladila tehnološke postopke in elaborate o varnosti pri delu povezane z delovnimi procesi pri višinskih manipulacijah.

Družba bo, ob sodelovanju SŽPD kot posvetovalno telo intenzivno delala na akcijskem planu reševanja razmerij z zunanjimi izvajalci pristaniških storitev (IPS). Uprava in reprezentativni sindikati si bodo prizadevali, da bi do konca tega meseca sklenili nov socialni sporazum. Obe strani si bosta prizadevali za konstruktivno sodelovanje na vseh področjih ter se bosta izogibali negativni medijski izpostavljenosti družbe in skupine Luka Koper v javnosti,” so zapisali v včerajšnjem skupnem sporočilu za javnost.

Gre za prvo letošnjo zmago delavcev nad politično nastavljeno garnituro, ki trenutno vodi Luko Koper. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.