Naslovnica Svet & EU Inflacija naj bi se umirila šele konec leta

Inflacija naj bi se umirila šele konec leta

Avtor: Spletno Uredništvo
Med najbolj spremljanimi statističnimi dokumenti v EU je napoved gospodarske rasti, ki jo objavlja Evropska komisija. Sicer se okrevanje gospodarstva EU nadaljuje, a evropska ekonomija raste malce počasneje, kot je bilo pričakovati. Tudi inflacija še ne bo tako hitro upadla pod 2-odstotni cilj Evropske centralne banke.
Inflacija naj bi se umirila šele konec leta

Veliko tega bo odvisno od cen energentov in političnih odločitev v trikotniku EU-Rusija-ZDA (foto: nord-stream2.com)

Poleg rednega merjenja optimizma Evropejcev in trenutno zelo aktualne stopnje precepljenosti so mnogi nestrpno pričakovali tudi zadnji statistični dokument Komisije EU z naslovom ‘Zimska gospodarska napoved 2022’. V tem poročilu strokovnjaki pravijo, da se okrevanje gospodarstva EU nadaljuje, da še evropska ekonomija še naprej rase, a malce počasneje, kot je bilo pričakovati. Tudi napovedi glede inflacije so trenutno še zadržane.

»Glede na Komisijino zimsko gospodarsko napoved 2022 naj bi gospodarstvo EU po znatni rasti za 5,3 % v letu 2021 raslo za 4,0 % v letu 2022 in za 2,8 % v letu 2023. Rast v evroobmočju naj bi v letu 2022 prav tako znašala 4,0 % in v letu 2023 padla na 2,7 %. EU je v tretjem četrtletju leta 2021 dosegla predpandemično raven BDP, vse države članice pa naj bi ta mejnik dosegle do konca leta 2022,« sporočajo s Komisije EU.

Dodali pa so tudi podatke oziroma napovedi za Slovenijo, po katerih naj bi se bruto domači proizvod (BDP) v naši državi lani (v letu 2021) povečal za 6,9 odstotka, letos naj bi narastel za 3,8 odstotka in v letu 2023 še za 3,6 odstotka. Zapisali so tudi stopnjo inflacije v Sloveniji, ki je v zadnjem četrtletju leta 2021 znašala 2,0 %, letos naj bi narasla na 3,7 % in se nato prihodnje leto spet znižala na 2,1 %.

Podoben, a ne ravno identičen trend napovedujejo tudi za vso EU. Inflacija je v evro-coni v zadnjem četrtletju lani dosegla rekordno stopnjo 4,6 %, v prvem četrtletju letošnjega leta dosegla še višjo raven 4,8 % in nato do tretjega četrtletja ostala nad 3 %. Šele v zadnjem četrtletju naj bi se spet znižala na 2,1 %, nato pa naj bi se spustila pod 2-odstotni cilj Evropske centralne banke in takšna ostala v celotnem letu 2023.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.