Naslovnica Svet & EU Humanitarni zračni most EU za Afganistan že deluje

Humanitarni zračni most EU za Afganistan že deluje

Avtor: Spletno Uredništvo
Kljub vsemu, kar se je v zadnjih dveh mesecih zgodilo v Afganistanu, je Evropska unija vzpostavila nov humanitarni zračni most v to državo in v prvih dveh pošiljkah tam dostavila za 63 kubičnih metrov volumna nujno potrebne medicinske opreme.
Druga humanitarna pošiljka EU za Afganistan (foto: ec.europa.eu)

Zdravstvo je bilo v Afganistanu že pred prevzemom oblasti s strani talibanov na nizki stopnji, sedaj pa so se razmere še poslabšale. Skrajna islamska ideologija, beg zdravstvenih kadrov v tujino, nedelujoča ekonomija in nedavna suša so prispevale k temu, da je trenutno skoraj polovica prebivalcev Afganistana odvisna od humanitarne pomoči. Ne glede na nedorečene odnose s talibansko vlado je zato EU že vzpostavila nov zračni most za pomoč Afganistanu.

 »V zadnjih tednih se je humanitarni položaj v Afganistanu zaskrbljujoče hitro poslabšal, saj več kot 18 milijonov ljudi nujno potrebuje humanitarno pomoč. Ta, s strani EU financiran let v okviru humanitarnega zračnega mostu, Uniji omogoča, da kljub logističnim in transportnim omejitvam, ki trenutno vladajo v državi, zagotovi nujno pomoč v obliki hrane in zdravstvenih pripomočkov,« je pojasnil Komisar EU za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Na novo vzpostavljeni zračni most je namenjen predvsem mednarodnim humanitarnim organizacijam, da lahko v Afganistan dostavijo najnujnejšo pomoč v obliki hrane in zdravstvenih pripomočkov. S prvim letom je bilo prejšnji teden prepeljanih za 32 kubičnih ton kirurške in medicinske opreme, ki je ključna za zagotavljanje osnovnih in življenjsko pomembnih potrebščin v Afganistanu.

Ta teden je sledil drugi tovor, ki je obsegal 25 kubičnih metrov medicinske opreme, vključno s pripomočki za zdravljenje COVID-19 in poškodb. Drugo pošiljko pomoči so v nesrečno državo prek zračnega mostu skupaj poslali UNICEF, organizacija Save the Children in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.