Naslovnica Gospodarstvo Za namakalne sisteme z več uporabniki še 3 milijone evrov

Za namakalne sisteme z več uporabniki še 3 milijone evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je pravkar objavilo nov javni razpis za naložbe v namakalne sisteme, ki so namenjeni več uporabnikom. Razpisanih je 3 milijone evrov nepovratnih sredstev, osnovni cilj razpisa pa je zagotavljanje stabilnosti namakanja, kar je ključnega pomena za kakovost proizvodnje in posledično tudi za večjo konkurenčnost slovenskega kmetijstva.
To je že četrti razpis za namakalne sisteme z več uporabniki (foto: gov.si)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je objavilo četrti javni razpis za naložbe v namakalne sisteme, ki so namenjeni več uporabnikom. Ta razpis in vsa ostala vlaganja v namakalne sisteme v Sloveniji so v zadnjih letih postala še bolj pomembna, glavni vzrok za to pa so vse bolj ekstremne podnebne spremembe. Prav zato je prvi cilj tega razpisa povečati zanesljivost namakanja, s čemer bi radi podnebne skrajnosti maksimalno ublažili.

Predvsem so seveda mišljene suše. Letos je na primer območju štirih občin Slovenske Istre od začetka do konca poletja deževalo tri ali največ štirikrat, tako da je količina grozdja, oljk in večine ostalih pridelkov drastično upadla. Suša je letos prizadela tudi Kras, velikokrat pa je še precej bolj akutna na vzhodu države. Izboljšanje zanesljivosti namakanja pa zagotavlja bolj stabilen in bolj kakovosten pridelek, kar hkrati pozitivno vpliva na konkurenčnost slovenskega kmetijstva.

»Javni razpis potencialnim upravičencem omogoča pridobitev nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in proračuna Republike Slovenije (RS), in sicer za gradnjo namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom. Skupni obseg razpisanih sredstev znaša 3 milijone evrov, sredstva pa se zagotavljajo iz Programa razvoja podeželja 2014–2020,« pa so med drugim še pojasnili z MKGP.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.