Naslovnica Svet & EU Humanitarna pomoč EU tokrat za poplave v Pakistanu

Humanitarna pomoč EU tokrat za poplave v Pakistanu

Avtor: Spletno Uredništvo
EU bo te dni namenila dodatnih 1.800.000 evrov humanitarne pomoči družinam, ki so jih prizadele zadnje hude poplave v Pakistanu. Medtem ko se marsikje po svetu letos poleti soočajo s pomanjkanjem padavin, pa je Pakistan prizadelo izjemno močno monsunsko deževje, ki je povzročilo številne smrtne žrtve in ogromno škodo.
Humanitarna pomoč EU tokrat za poplave v Pakistanu

Pakistan je pod vodo že od meseca julija (foto: FB Pakistan Red Cresent)

Evropska unija se prek svojih struktur že dolgo posveča zagotavljanju humanitarne pomoči za tiste države sveta, ki jih prizadenejo večje naravne in ostale nesreče. Tako je letos poleti pomoč EU že romala v afriški državi Etiopijo in Ugando, kjer potrebujejo pomoč predvsem zaradi suše in zaradi beguncev. Danes iz nekaterih delov sveta (npr. Kitajski) še vedno poročajo o suši, Pakistan pa je to poletje prizadela poplava bibličnih razsežnosti.

»Neobičajno močno monsunsko deževje je povzročilo smrtonosne poplave v Pakistanu. Ocena na terenu še poteka, vendar pričakujemo, da je več kot milijon ljudi izgubilo svoje domove in da potrebujejo neposredno pomoč. Prispevek EU poudarja našo zavezanost prebivalcem Pakistana in našim partnerjem omogoča, da najbolj prizadetim zagotovijo življenjsko pomembno pomoč,« je dejal Komisar za krizno upravljanje EU Janez Lenarčič.

Že prejšnji teden je pakistanska zahodna pokrajina Beludžistan za pomoč ob poplavah prejela 350.000 evrov pomoči, sedaj pa je poleg te province prizadelo še ostale tri največje pakistanske province Sindh, Pandžab in Kiber Paktunkva, ki vse tri ležijo v porečju reke Ind. Vlada Pakistana je že razglasila izredne razmere, saj naj bi bilo prizadetih več kot 30 milijonov ljudi, po dosedanjih podatkih pa se število umrlih bliža številki 1000.

Z Evropske komisije so še pojasnili, da bodo finančna sredstva namenjena najnujnejšim potrebam družin – začasnim bivališčem, hrani, pitni vodi, denarnim nakazilom in osnovnim zdravstvenim storitvam. Sicer ima Pakistan okrog 230 milijonov prebivalcev in je hkrati za Rusijo, ZDA, Kitajsko, Francijo ter Združenim kraljestvom najbrž kar šesta jedrska velesila sveta (po domnevnem pakistanskem številu jedrskih konic).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.