Naslovnica Svet & EU Hrvaška in Slovenija vsaj glede varnosti v Krškem povsem složni

Hrvaška in Slovenija vsaj glede varnosti v Krškem povsem složni

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj je v Zagrebu potekalo 12. zasedanje meddržavne komisije za spremljanje izvajanja pogodbe med vladama Slovenije in Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Jedrsko elektrarno Krško (JEK).

Meddrzavno srecanje JEK Zagreb Slovenija HrvaskaLepo je, da se vsaj enkrat Slovenija in Hrvaška o čem strinjata, še posebej, ker gre v tem primeru za varnost v jedrski centrali  (foto: mop.gov.si)

 

Slovensko-hrvaška meddržavna komisija se je seznanila z delovanjem Jedrske elektrarne Krško (JEK) od zadnjega zasedanja komisije, ki je bilo novembra 2017, in z napredkom pri pripravi tretje revizije programov razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov, ki sta ključna dokumenta za izvajanje meddržavne pogodbe. »Ugotovili smo, da je JEK dosegla izjemno uspešne obratovalne, varnostne in ekonomske rezultate.

Glede revizij programov razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov pričakujemo, da bosta zaključeni najkasneje do maja 2019 in da jih bo meddržavna komisija lahko potrdila na naslednjem zasedanju, ki bo predvidoma septembra letos,« je po srečanju povedala slovenska ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, katere resor je pristojen za JEK in je tudi objavil sporočilo za javnost. 

Hrvaški minister za zaščito okolja in energijo Tomislav Ćorić pa je po srečanju poudaril, da je »za Republiko Hrvaško zelo pomembno, da je delovanje JEK v celoti skladno z vsemi varnostnimi, gospodarskimi in finančnimi vidiki ter v skladu z meddržavnim sporazumom, ki ureja delovanje elektrarne«. Komisija se je seznanila tudi s potekom pogovorov v okviru Koordinacijskega odbora, ustanovljenega za iskanje rešitev za skupno upravljanje nizko- in srednje radioaktivnih odpadkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.