Naslovnica Trendi Heil Šiška! Slovenski Darth Varder na odru za Hitlerjev rojstni dan

Heil Šiška! Slovenski Darth Varder na odru za Hitlerjev rojstni dan

Avtor: Spletno Uredništvo

Konec tedna bo svojo premierno uprizoritev doživela gledališka predstava ‘Odilo. Zatemnitev. Oratorij.’ Gre za zgodbo o Odilu Globočniku, najvišjemu nacističemu funkcionarju slovenskega porekla. Avtorji bodo jutri ob 10. uri v Kinu Šiška predstavo napovedali s tiskovno konferenco, premiera predstave pa bo ‘po naključju’ prav na Hitlerjev rojstni dan – v petek, 20. aprila.  

odilo 4Tudi knjiga Berndta Riegerja priča o tem, kakšna pošast je bil Odilo Globočnik (foto: goodreads.com)

 

Odilo Globočnik je resnični Darth Varder slovenske zgodovine, pa ne le zaradi črne gestapovske uniforme, ki jo je nosil. Je tisti Slovenec (oziroma napol Slovenec), ki je v hierarhiji nemškega nacističnega sistema zasedel najvišji položaj. Bil je osebno odgovoren za oblikovanje iztrebljevalnih koncentracijskih taborišč, za smrtih številnih ujetnikov v tržaškem koncentracijskem taborišču Rižarna in za smrt okrog dveh milijonov poljskih Židov.

“Koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča in Kina Šiška, nastala po tekstualnih masah Petra Mlakarja in Dragana Živadinova, se povsem zaveda nevarnosti časa, v katerem živimo, saj smo priča ponovnemu vzponu nacionalizma in rasizma. Za projekt so tako ključni jasno protinacistično stališče in ubijanje Globočnikovega imena ter preprečitev vstajenja njegovih dejanj.

Uprizoritev se metodološko odreka razumevanju njegovih dejanj in nacionalsocializma kot nečesa normalnega. Še več, z obredom ubijanja imena hoče enkrat za vselej opraviti tako z Odilom Globočnikom kakor tudi z nacizmom in fašizmom ter onemogočiti njuno vrnitev in vnovični vzpon. Predstava znotraj okvira obreda ubijanja imena uprizarja zavest o poosebljenem zlu in se odpoveduje vstopu v gledališki identifikacijski model. Nacionalsocializem je največji realizem v zgodovini človeštva,” so zapisali v napovedniku predstave. 

Morda pa gre v predstavi ne gre za Globočnika, ampak za prikrito ‘simpatijo do hudiča’, kakršno je slovenska javnost lahko iz krogov blizu Neue Slowenische Kunst-a občasno zaznavala že vse od leta 1984. Zakaj bi sicer premiero predstave opravili prav na 20. april, Hitlerjev rojstni dan?  

Peter Mlakar & Dragan Živadinov: ‘Odilo. Zatemnitev. Oratorij.’ Igrajo: Primož Bezjak, Damjana Černe, Sara Dirnbek k. g., Ivan Godnič, Jure Henigman k. g., Željko Hrs, Uroš Maček, Maruša Oblak, Ivan Peternelj, Robert Prebil, Ivan Rupnik, Romana Šalehar. Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče in Center urbane kulture Kino Šiška. Premiera: 20. april 2018, ob 20.00 v Katedrali Kino Šiška. Ponovitve: 21. april in 12., 13. in 14. junij ob 20.00 v Katedrali Kino Šiška.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.