Naslovnica Svet & EU Bombardiranje Sirije – kredibilnost & pozabljivost

Bombardiranje Sirije – kredibilnost & pozabljivost

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da Republika Slovenija podpira bombardiranje Sirije. Čeprav bombardiranje poteka brez mandata Združenih narodov, čeprav mednarodna preiskovalna komisija še ni raziskala, kaj se je zares dogajalo v Dumi, čeprav obstajajo video-pričevanja lokalnih zdravnikov, da se kemični napad napad ni zgodil, in čeprav nekateri bivši generali zveze NATO dvomijo o resničnosti kemičnega napada, ga Slovenija vseeno podpira.

ladja uničenja strupovAmeričani so leta 2014 trdili, da so na tej posebni ladji M/V Cape Ray (T-AKR-9679) uničili vso sirsko kemično orožje (foto: US Navy)  

 

Slovenija je del zveze NATO, država EU in zato je znotraj teh organizacij zavezana k skupnim ciljem. Skupne cilje sicer določajo drugi, slovenska politika pa se z njimi običajno strinja. Tako je tudi v primeru zadnjega napada ZDA, ZK in Francije na Sirijo. Ena od večjih težav s slovensko reakcijo je v tem, da bombardiranje temelji na podatkih obveščevalnih služb držav, ki so se v preteklosti že večkrat izkazale z izmišljenimi zgodbami o kemičnem orožju (invazija na Irak 2003 in bombardiranje tovarne zdravil v Sudanu leta 1998).

“Slovenija izraža podporo aktivnostim, usmerjenim proti vojaškim ciljem, katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z možnostjo uporabe kemičnega orožja. Vojaško operacijo treh zavezniških držav – ZDA, Francije in Združenega kraljestva – razumemo kot poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil, ki so namenjene uporabi kemičnega orožja.

Vsakršna uporaba kemičnega orožja pomeni kršitev Konvencije o prepovedi kemičnega orožja in civilizacijskih vrednot, mednarodnega humanitarnega prava ter resolucij Varnostnega sveta OZN. Popolnoma nesprejemljivo je, da je v času konflikta v Siriji večkrat prišlo do uporabe kemičnega orožja, uperjene predvsem proti civilnemu prebivalstvu. Vrsta poročil in podatkov kaže na to, da so bile kemične snovi nazadnje uporabljene pretekli teden v napadu v Doumi.

Podpiramo delo misije za ugotavljanje dejstev Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Obžalujemo, da Varnostni svet OZN, kateremu je zaupana najvišja odgovornost za vzdrževanje svetovnega miru, ni uspel doseči soglasja o oblikovanju neodvisnega preiskovalnega mehanizma, ki bi na podlagi neodvisnih in verificiranih poročil ugotovil odgovorne za napad.

Slovenija je predana iskanju mirne in politične rešitve, ki edina lahko prinese trajen mir in stabilnost, tako v Siriji kot v širši regiji, pri tem pa je potrebno narediti vse, da se prepreči nasilje in zagotovi zaščita civilnega prebivalstva, ki je v zadnjih desetletjih največja žrtev oboroženih konfliktov po svetu. Pričakujemo, da bo Varnostni svet OZN v skladu s svojim mandatom iz Ustanovne listine čimprej dosegel soglasje glede poti k politični rešitvi vojne v Siriji,” so zapisali v sporočilu za javnost MZZ.

Pa še ena ‘težavica’ se pojavlja v vsej zgodbi – očtno pa so vsi na Zahodu in tudi na slovenskem MZZ pozabili, da je bilo vso sirsko kemično orožje uradno uničeno že leta 2014. Vsaj tako je tedaj trdilo ameriško obrambno ministrstvo, ki je zagotovilo ladjo, na kateri so nevtralizirali kemično orožje in sestavine za njegovo izdelavo. Proces je nadzorovala tudi mednarodna Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW). 

Leta 2013 so namreč Rusija, Sirija in ZDA sklenile dogovor o kontoriliranem uničenju sirskega kemičnega orožja. Predsednik Sirije Bashar Al Asad se je s tem pristnkom tedaj izognil letalskemu bombardiranju, s katerimi je Zahod grozil zaradi napada s prepovedanim plinom sarinom v Ghouti pri Damasku. Takrat naj bi umrlo do 1700 ljudi. Sicer ZN vse do danes niso uspeli zbrati trdnih dokazov o odgovornosti vladnih sil za ta napad.

Zgodovina pa se te dni očitno ponavlja, tokrat z ‘dodano vrednostjo’ – bombardiranjem.      

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.