Naslovnica Svet & EU Halo Vladimir, tukaj Charles

Halo Vladimir, tukaj Charles

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj sta predsednik Sveta EU Charles Michel in predsednik Rusije Vladimir Putin opravila telefonski pogovor, kjer sta se dotaknila vse slabših političnih odnosov med EU in Rusijo ter vrste ostalih aktualnih vprašanj.
Halo Vladimir, tukaj Charles

Predsednik Sveta EU Charles Michel (foto: FB Council of the European Union)

Pred bližnjim zasedanjem Evropskega sveta (na vrsti bo v četrtek,  25. marca in v petek, 26. marca) se je včeraj predsednik Evropskega sveta Charles Michel prek telefona pogovarjal s predsednikom Ruske federacije Vladimirjem Putinom. Govora je bilo o odnosih med EU in Rusijo, ki so se v zadnjih letih precej poslabšali. Predsednik Michel je ponovil stališča EU glede ključnih področij, na katerih trenutno prihaja do velikih razhajanj.

»Z vidika EU se lahko odnos z Rusijo obrne v drugačno smer le, če bo dosežen napredek pri vprašanjih, kot so izvajanje sporazumov iz Minska, ustavitev hibridnih in kibernetskih napadov na države članice EU ter spoštovanje človekovih pravic. Charles Michel je ponovil poziv EU ruskim oblastem, naj izpustijo g. Navalnyja in nadaljujejo s pregledno preiskavo poskusa atentata nanj,« so zapisali v sporočilu za javnost Sveta EU.

Na drugi strani pa je ruski predsednik Vladimir Putin kot nezadovoljivo ocenil trenutno stanje odnosov med Rusijo in EU, vendar je kot vzrok za to navedel nekonstruktivno in včasih konfrontacijsko delovanje partnerjev. Rusija je ponovno potrdila svojo pripravljenost, da obnovi normalno depolitizirano obliko interakcije z Evropsko unijo, če se pokaže resničen interes z druge strani.

Ena od težav v odnosih med EU in Rusijo izvirajo predvsem iz dejstva, da je večina držav EU hkrati članic pakta NATO. Interesi pakta NATO in EU pa se pogosto razlikujejo, podobno kot se razlikuje članstvo, ‘filozofija’ in tudi načini doseganja svojih ciljev obeh institucij. Rusi pa so že pred dolgimi leti opozorili, da v državah, ki mejijo na Rusijo, nočejo prisotnosti severnoatlantskega zavezništva.

Od tega opozorila dalje so se zgodili vojaški spopadi v Gruziji, na Krimu in v vzhodni Ukrajini, politični položaj pa je zelo napet tudi v Belorusiji in v večini na Rusijo meječih držav Srednje Azije (čeprav tam najbrž v največji meri zaradi diktatorskih teženj lokalnih politikov). Sicer EU vedno privilegira dialog pred vojaško konfrontacijo, medtem ko so vojaki pakta NATO precej bolj domači v rožljanju z orožjem kot pa z diplomacijo.

Zaključni del obeh izjav za javnost Michela in Putina po koncu včerajšnjega telefonskega pogovora pa je bil zelo podoben. Predsednika sta namreč razpravljala zlasti o vprašanjih, povezanih z globalnim bojem proti pandemiji koronavirusa, kot je na primer način uporabe ruskega cepiva Sputnik V.  Dialog med EU in Rusiji torej le poteka, in, kar je še najpomembneje, zagotovo se bo še nadaljeval.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.