Naslovnica Gospodarstvo Nova linija s Češko, nova tovorna vozila in promocija za paragvajski trg

Nova linija s Češko, nova tovorna vozila in promocija za paragvajski trg

Avtor: Spletno Uredništvo

Luka Koper d. o. o. je v zadnjih dneh objavila tri novice o tem, kako kljub pandemiji koronavirusa skrbi za nove posle in širjenje svojih zmogljivosti. Novosti so novi železniška povezava s Češko, nabava novih tovornih nakladačev in spletna predstavitev za paragvajski trg.

 Nova linija s Češko nova tovorna vozila in promocija za paragvajski trg

Panoramski pogled iz zraka na koprsko pristanišče iz severovzhodne smeri (foto:FB Luka Koper/Kristjan Stojaković)

 

Iz Luke Koper so sporočili, da je pravkar začel delovati nov železniški servis, ki povezuje koprski kontejnerski terminal s češkim Melnikom, terminalom v neposredni bližini prestolnice Prage. Gre za servis enega največjih globalnih ladjarjev Maersk-a, kateri želi v sodelovanju s prevoznikom PKP Cargo Connect prek koprskega pristanišča povečati izvoz iz Češke v države Sredozemlja in Daljnega vzhoda.

Na kontejnerskem terminalu koprskega pristanišča so v zadnjih dneh začeli uporabljati prevzeli tri nove manipulatorje (‘reach stackerje’), oziroma tovorne nakladače finskega proizvajalca Kalmar. Ta nadvse zmogljiva sodobna vozila lahko dvignejo kar 45 ton bremena do ‘pete višine’ kontejnerjev in se zato uporabljajo večinoma za premike polnih kontejnerjev. V Luki Koper d. o. o. imajo sedaj že 12 vozil-manipulatorjev.

Kljub zahtevnim časom pa edina slovenksa tovorna luka širi svoje posle. Tokrat so se prek spletnega seminarja predstavili paragvajskemu trgu. »S paragvajske strani so na dogodku sodelovali predstavniki izvoznih in investicijskih združenj ter paragvajskega ladjarskega združenja. Kljub temu, da Paragvaj nima morskih pristanišč, je velik izvoznik različnih surovin in industrijskih izdelkov preko svojih rečnih pristanišč,« so pojasnili z Luke Koper.

Sicer blagovna izmenjava s Paragvajem preko Kopra že poteka, a je bil doslej obseg trgovanja omejen na nekaj sto kontejnerjev letno. Predvsem je šlo za dele strojev, za papir in sladkor, medtem ko naj bi bil največji neizkoriščen potencial pri izvozu kmetijskih proizvodov, soje, krmil in rastlinskih olj. Z Luke Koper so spomnili še, da se pravkar bliža dokončna sklenitev novih trgovinskih sporazumov med EU in južnoameriškimi državami, ki so članice skupine Mercosur, med katerimi se nahaja tudi Paragvaj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.