Naslovnica Oglaševanje Golaž za prste oblizniti

Golaž za prste oblizniti

Avtor: Spletno Uredništvo

Golaž je tradicionalna specialiteta iz Madžarske, vendar ga tudi v naši domači Sloveniji radi pripravimo, saj gre za zelo okusno jed, ki nasiti še tako zahtevne želodčke. Ta jed je izredno dobrodošla tudi na gostilniških mizah in velja pravilo, da je golaž tam najboljši, saj se kuha dolgo časa in v velikih količinah.

Foto: https://c.pxhere.com/photos/6e/c2/goulash_dumpling_szeged_goulasch_meat_herb_sauerkraut_bread_dumplings_court-541294.jpg!d

Na slovenskih tleh je med najboljšimi zagotovo tisti golaž s »Ptujskim lükom«. Golaž s »Ptujskim lükom« kot svojo specialiteto pripravljajo v Gostilni Muršič na Ptuju.

Za vse, ki se sprašujete kaj sploh je »Ptujski lük« naj najprej namenimo nekaj besed temu zaščitenemu prehrambenemu izdelku. »Ptujski lük« je slovenska sorta čebule in staro ime za čebulo. Na Ptujskem polju jo pridelujejo že več kot dvesto let in je posebnega izgleda ter okusa, zaradi česar je pridobila oznako zaščitena geografska označba. »Ptujski lük« je edinstven, saj v Sloveniji ni druge sorte ali hibrida, ki bi bil tako podoben »Ptujskemu lüku«, da bi ga lahko zamenjali z njim.

Lükarji s Ptujskega polja so tradicijo triletne pridelave te posebne vrste čebule ohranili vse do danes. Tako kot nekdaj ga tudi danes pridelujejo na naravi prijazen integriran ali ekološki način, ki zagotavlja visoko kakovost njegovih plodov. Skladno z dolgo zgodovino pridelave so se v teh krajih razvili in obdržali mnogi lükarski običaji, tradicionalne jedi (med katere uvrščamo golaž s »Ptujskim lükom«) in tudi arhitektura hiš, prilagojena za sušenje lüka. Edinstvenost »Ptujskega lüka« se izkazuje v srčasto-ploščati obliki srednje velikosti, rdečerjavi barvi suholistov ter beli in vijoličnordeči barvi mesa. Prednost te sorte čebule so dolgotrajno skladiščenje, izredna kakovost, odlične lastnosti pri kuhanji in zmerno oster okus, ki daje jedem izjemen okus.

Po čem prepoznate »Ptujski lük« z zaščiteno geografsko označbo:
• srčasta – ploščata oblika,
• rdečerjava do svetlo rdeča barva zunanjih suhih luskolistov,
• belo meso z vijolično rdečim nadihom in močnejšim vijoličnim robom,
• dobro prenaša skladiščenje,
• hitro razpade ob kuhanju
• najbolj značilen je zmerno oster okus in
• močan vonj po čebuli.

Foto: https://c.pxhere.com/photos/3c/45/goulash_soup_food_outdoor_dish_healthy_vegetarian_bowl-777784.jpg!d

»Ptujski lük« uporabljajo v Gostilni Muršič pri pripravi nekaterih tradicionalnih domačih jedi, med katerimi je tudi njihova prav posebna hišna specialiteta golaž s »Ptujskim lükom«, katere sloves odmeva daleč naokoli. Pred nami so hladni dnevi, ki so kot nalašč za dober golaž – no, samo malo, vedno je čas za dober golaž. Kaj pa je tisto, kar golaž naredi res okusen in za prste oblizniti? Tem kriterijem namreč zadosti le tisti dobro začinjen golaž, ki omamno diši in je gost, njegovo mesto pa se kar topi v ustih. Tak je tudi goveji golaž s »Ptujskim lükom«, ki ga pripravljajo v Gostilni Muršič in je edini golaž, pri katerem se kot pribor uporabljata vilica in nož, žlice pa ne potrebujemo.

Sicer v Gostilni Muršič v dogovoru z gosti pripravljajo vse vrste jedi po naročilu, ki so navedene v njihovem jedilnem listu, pri čemer vselej uporabljajo domače lokalne sestavine. Izbirate lahko med številnimi mesnimi jedmi, njoki, ribami, brezmesnimi jedmi, solatami in sladicami. Vse jedi so pripravljene na tradicionalen način. Poleg tega Gostilna Muršič vsak dan nudi štiri vrste okusnih malic in pet vrst dnevnih kosil.

Njihova filozofija priprave hrane je našla oporo v življenju modrih prednikov, ki so jim pokazali skrivnosti obrti. Domačo hrano v Gostilni Muršič pripravljajo vrhunsko kakovostno in svežo na tradicionalen način, ki slavi naraven okus zdrave hrane ter ga na eni strani odlikuje njegova preprostost, na drugi strani pa polnost okusa in vonja.

Dobrovoljna in ustrežljiva ekipa družine Muršič vas pričakuje s slovenskimi tradicionalnimi dobrotami, med katerimi so posebej ponosni na predstavljeni goveji golaž »Ptujski lük«, kot tudi sladico sladka vinska kraljica.

Foto: https://c.pxhere.com/photos/76/72/kettle_goulash_food_cooking_free_fire-499715.jpg!d

Če si zaželite okusen golaž, poln okusa in omamnega vonja, zavijte na Ptuj v Gostilno Muršič in ne bo vam žal. Dobili boste boljši goveji golaž s »Ptujskim lükom«, kot si lahko predstavljate.

Naročnik oglasa je Gostilna Muršič, Muršič Slavko s. p.

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.