Naslovnica Slovenija Vrača se ekološko-kulturni mariborski festival

Vrača se ekološko-kulturni mariborski festival

Avtor: Spletno Uredništvo
Maribor bo ta teden gostil ‘(Z)mešani festival’, ki bo v organizaciji Kulturno umetniškega društva Coda na sporedu že petič. Tridnevni dogodek bo tudi letos ponudil mešanico kulturnih vsebin perspektivnih mladih ustvarjalcev in pa tudi že uveljavljenih imen slovenske kulturne scene. Festival, ki bo potekal v Vetrinjskem dvoru, bo imel hkrati še dobrodelni in tudi zero waste predznak.
Vrača se ekološko-kulturni mariborski festival

Koncertni nastop z ene od prvih edicij (z)mešanega festivala (foto: KUD Coda)

Mariborski ‘(Z)mešani festival’ je bil prvič na sporedu leta 2018 in že takrat si je zaradi svoje poudarjene okoljevarstvene usmeritve pridobil tudi prestižni naziv ‘Prva slovenska Zero waste prireditev’, ki so ga podelili iz društva Ekologi brez meja. Tudi letos bodo kulturniki ohranili svoje zaveze in cilje, to pa bodo storili tako, da bodo obeležili ‘Svetovni dan rinfuze’ in ves čas festivala poudarjali ponovne uporabe (oz. reciklaže).

Festival bo sicer tudi tokrat predvsem v znamenju ustvarjanja kulture. »Kulturno umetniško društvo Coda z (Z)mešanim festivalom nudi platformo za razvijanje odrskih izkušenj mladih glasbenikov, ki v različnih sestavih delujejo pod okriljem društva, katerega glavna, a ne edina dejavnost je glasbeno izobraževanje. Tudi letos festivalsko doživetje omogočajo mladimi DJ-jem, ki v prostorih KUD Coda delujejo pod okriljem šole Alphawave.

Spodbujanje mladinske ustvarjalnosti bo tudi rdeča nit prve festivalske dobrodelne akcije. Delež zbranih prostovoljskih sredstev bo namreč vsak dan namenjen eni izmed mariborskih organizacij oz. projektov, ki pomagajo mladim – Zavod 13, projekt Omogočimo sanje Društva Zveze prijateljev mladine Maribor in projekt 20 za 20 bobnarja Marka Soršaka,« so pojasnili organizatorji festivala iz KUD Coda.

Festival bo v četrtek otvorila pesnica Nina Medved z delavnico ‘Drseči svet’, sledile pa bodo vokalne zasedbe KUD Coda, ‘(Z)mešani stand up’ s Tinom Vodopivcem, Davidom Gorinškom, Matevžem Balohom in Maticem Potočnikom, večer pa se iztekel s koncertom neo-soul dua ‘Freekind’. V petek bodo od mladih glasbenikov KUD Coda koncertno štafeto prevzeli Jet Black Diamonds, ki so sicer zmagovalci zadnjega Šourocka.

Vrhunec festivala pa se napoveduje za soboto. Tedaj bo ‘UkeFest’ mlade in obiskovalce z delavnicami, odprtim mikrofonom in koncerti, navduševal za ukulele (majhna havajska kitara), program pa bo zaokrožil nastop španskega multi-inštrumentalista in ukulelelista Danija Usera. Za zaključek celotnega (Z)mešanega festivala’ pa bo poskrbela mariborska kantavtorica, pianistka in pevka Taja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.