Naslovnica Svet & EU Fiskalne smernice za leto 2023 se lahko hitro spremenijo

Fiskalne smernice za leto 2023 se lahko hitro spremenijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je včeraj predstavila prvo verzijo smernic za fiskalno politiko za leto 2023 in objavila tudi stanje pregleda ekonomskega upravljanja. Vendar pa noben dokument ne more predvideti, kakšen bo razvoj dogodkov v Ukrajini in kako negativno lahko to vpliva na obete za rast, zato bo potrebna prilagodljivost in se smernice lahko tudi zelo hitro spremenijo.
Fiskalne smernice za leto 2023 se lahko hitro spremenijo

Posledice vojne v Ukrajini bodo povzročile veliko nestabilnosti na globalnih trgih (foto: nord-stream2.com)

Komisija EU je predstavila smernice za fiskalno politiko za leto 2023, v njem pa je zapisala ključna načela, ki jih bo uporabila pri oceni programov za stabilnost in konvergenčnih programov držav članic. V dokumentu so predstavili tudi stanje pregleda ekonomskega upravljanja,  a so hkrati dodali, da sedanja verzija sporočila ni preveč zanesljiva, saj nihče ne more predvideti, kakšen bo razvoj dogodkov v Ukrajini.

»Evropska unija je v izraz solidarnosti z Ukrajino odobrila sveženj gospodarskih sankcij brez primere, ki bodo močno vplivale na rusko gospodarstvo in politično elito. Zimska gospodarska napoved 2022 je bila objavljena 10. februarja, dva tedna pred napadom na Ukrajino. Tak razvoj dogodkov negativno vpliva na obete za rast in dodatno poslabšuje tveganja,« so pojasnili ob objavi sporočila Komisije EU.

Prav zato so v nadaljevanju dokumenta kot prvo smernico navedli potrebo po usklajenem prilagajanju ekonomskih in fiskalnih politik glede na hitro spreminjajoče se okoliščine. Poleg tega bo potrebno vzdržnost dolga zagotoviti s postopno in visokokakovostno fiskalno prilagoditvijo ter z gospodarsko rastjo. Kot tretjo smernico je Komisija EU navedla spodbujanje naložb in trajnostne rasti.

Nadalje bodo morale države članice in strukture EU spodbujati fiskalne strategije, ki so skladne s srednjeročnim pristopom k fiskalni prilagoditvi, ob upoštevanju mehanizma za okrevanje in odpornost. Zadnja smernica pa pravi, da bi se morale fiskalne strategije razlikovati in upoštevati razsežnost euroobmočja. Komisija EU predlaga tudi, da bi se z letom 2023 začele fiskalne prilagoditve za zmanjšanje visokih javnih dolgov, a na zelo postopen način.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.