Naslovnica Svet & EU Finalisti nagrade Saharova in nagrade Daphne Caruana Galizia

Finalisti nagrade Saharova in nagrade Daphne Caruana Galizia

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropskega parlamenta tokrat prihajata novici o letošnjih nagradi Saharova za svobodo misli in nagradi Daphne Caruana Galizia 2023 za preiskovalno novinarstvo.
Finalisti nagrade Saharova in nagrade Daphne Caruana Galizia

Zastave pred poslopjem Evropskega parlamenta v Strasbourgu (foto: europarl.europa.eu)

Evropski poslanci so glede letošnje nagrade Saharova za svobodo misli izbirali med devetimi kandidaturami, v ožji izbor pa so nazadnje uvrstili tri predloge. Največ možnosti za osvojitev nagrade naj bi predvidoma imela Jina Mahsa Amini in gibanje ‘Ženska, življenje in svoboda v Iranu’, saj je umorjena iranska Kurdinja Jina ob začetku postopkov prejela kar tri različne nominacije.

V finalni izbor sta se uvrstila še aktivistka za človekove pravice Vilma Núñez de Escorcia in monsignor Rolando José Álvarez Lagos – o ba iz Nikaragve. Tretje finalistke pa so postale ženske, ki se borijo za brezplačen, varen in zakonit splav – Justyna Wydrzyńska iz Poljske, Morena Herrera iz Salvadorja in Colleen McNichols iz ZDA. Multimilijarder, vesoljski prevoznik in medijskega mogotec Elon Musk se po pričakovanjih ni prebil v finale.

Glede nagrade ‘Daphne Caruana Galizia 2023’ za preiskovalno novinarstvo pa so s Parlamenta EU sporočili, da bo slovesna podelitev že prihodnji torek (17. oktobra 2023) ob 18. uri v parlamentarnem objektu v Strasbourgu in sicer v sobi, poimenovani prav po umorjeni malteški novinarki.

V zaključni zbor se je uvrstilo 12 skupin novinarjev, ki so pretežno iz evropskih držav, a tudi iz drugih držav sveta. Zmagovalca bodo letos uradno razglasili predstavniki slavnega ‘projekta Pegasus’, ki so bili nagrajenci prve izdaje te nagrade.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.