Naslovnica Šport Košarkarice bodo pričele nov tekmovalni ciklus

Košarkarice bodo pričele nov tekmovalni ciklus

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovensko žensko košarkarsko reprezentanco čez novembra začetek novega kvalifikacijskega ciklusa za nastop na Evropskem prvenstvu leta 2025. Slovenija se bo v skupini B pomerila z Madžarsko, Bolgarijo in Finsko., te časovno izjemno  raztegnjene kvalifikacije pa bodo potekale v letih 2023, 204 in 2025.
Košarkarice bodo pričele nov tekmovalni ciklus

Slovenske košarkarice med minuto odmora na zadnjem EP (foto: FB KZS)

Kot so pojasnili s Košarkarske zveze Slovenije (KZS) bodo prihodnje žensko košarkarsko Evropsko prvenstvo (EP) leta 2025 prvič organizirale kar štiri države skupaj – Češka, Nemčija, Grčija in Italija. Vsaka izmed teh držav bo med 18. in 22. junijem leta 2025 gostila eno izmed štirih skupin prvenstva, finalni boji pa bodo nato med 23. in 29. junijem potekali v grški prestolnici Atenah.

Članske ženska košarkarska reprezentanca Slovenije bo v kvalifikacijah za Eurobasket 2025 zaigrala v skupini B, kjer so po žrebu pristale še izbrane vrste Madžarske, Bolgarije in Finske. V prvem kvalifikacijskem obdobju bodo slovenske košarkarice v četrtek, 9. novembra ob 18. uri gostovale v madžarskem Šoprunu, nakar bodo v nedeljo, 12. novembra ob 17.30 uri na Kodeljevem gostile Bolgarijo.

To bosta tudi edini tekmi za zelo dolg čas, saj bo drugo kvalifikacijsko okno z dvema tekmama na sporedu šele prve dni meseca novembra prihodnjega leta 204, ko bodo Slovenke gostovale na Finskem in se doma srečale z Madžarkami. Zaključno, tretje dejanje kvalifikacij pa bo na sporedu šele februarja leta 2025. Tedaj bo Slovenija gostovala v Bolgariji in tekmovalni ciklus zaključila z domačo tekmo proti Finkam.

»V kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo bo sicer nastopilo 36 reprezentanc, vključno z vsemi štirimi gostiteljicami, ki pa so na prvenstvo neposredno že uvrščene in bodo zaradi tega igrale v isti kvalifikacijski skupini I. Preostalih 32 ekip je razdeljenih v osem skupin s po štirimi ekipami, ki se bodo pomerile za zadnjih 12 mest (skupno bo na prvenstvu nastopilo 16 reprezentanc), ki vodijo na prvenstvo.

Tja bodo torej napredovale zmagovalke skupin ter štiri najboljše drugouvrščene reprezentance. Slednje bodo razvrščene na podlagi uradnih Fibinih košarkarskih pravil, upoštevani pa bodo rezultati vseh odigranih tekem,« so še pojasnili s KZS.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.