Naslovnica Slovenija Festival vrtnic in 30-kilometrski skupni nasad obeh Goric

Festival vrtnic in 30-kilometrski skupni nasad obeh Goric

Avtor: Spletno Uredništvo
V Novi Gorici bo letos na sporedu že 18. festival, ki je posvečen simbolu mesta – vrtnicam. Zato so v privlačnem ambientu samostana na Kostanjevici pripravili predstavitveno novinarsko konferenco, na kateri so napovedali program letošnjega Festivala vrtnic, ki se bo pričel 27. aprila in bo trajal do 21. maja. Napovedali pa so tudi rojstvo 30-kilometrskega čezmejnega nasada vrtnic.
Festival vrtnic in 30-kilometrski skupni nasad obeh Goric

Tiskovna konferenca pred pričetkom 18. Festivala vrtnic (foto: Ana Rojc/MO Nova Gorca)

Na konferenci za medije v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici so napovedali, da bo v okviru 18. Festivala vrtnic, ki se bo začel 27. aprila in bo nato potekal vse do 21. maja, tudi tokrat zvrstila cela vrsta zanimivih, poučnih in družabnih doživetij. Rdeča nit celotnega dogajanja na festivalu ostaja prepoznavna lokalna sorta vrtnic, ki jih zaradi njihovega izvora imenujejo burbonke. Letos pa na festival prihajajo tudi druge vrtnice – damaščanke.

»Stalnice festivala  ostajajo predvsem organizirana vodstva po zbirki burbonk in po rožnih nasadih v mestu, fotografska razstava, slikarska razstava, predavanja, predstavitev knjige, delavnice (letos dve kuharski in kozmetična) in koncert med burbonkami. Prvič pa bodo obiskovalci festivala imeli možnost doživeti dan med vrtnicami damaščankami – na kmetiji Marinič v Vedrijanu v Goriških brdih,« so pojasnili z MO Nova Gorica.

Tam bodo udeleženci lahko v istem dnevu obrali cvetne lističe starinskih vrtnic damaščank, jih destilirali, sodelovali v kuharski delavnici in degustirali številne izdelke z vrtnicami, kot so vrtnično-češnjeva marmelada, vrtnični sirup in vrtnični liker. Delavnico bosta vodili Katja Kogej in Mirjam Marinič, katera je s pomočjo Goriškega društva ljubiteljev vrtnic uredila prvi lokalni nasad ekoloških vrtnic za kulinarično oziroma zdravilsko rabo.

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic že vrsto let goji idejo o vzpostavitvi čezmejne rožne poti na razdalji približno 30 km. Tako sta na novinarski konferenci župan novogoriške mestne občine Samo Turel in župan sosednje (italijanske) Gorice Rodolfo Ziberna tudi najavila začetek skupne zasaditve vrtnic v obeh mestih, vse tudi v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture 2025.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.