Naslovnica Magazin Facebook spet v težavah zaradi uhajanja podatkov

Facebook spet v težavah zaradi uhajanja podatkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Spletni velikan Facebook se je pravkar znašel sredi nove afere. Pravzaprav gre za nadaljevanje stare zgodbe o uhajanju osebnih podatkov, oziroma o ogromnih varnostnih luknjah, ki si jih je v preteklosti privoščila ta gospodarska družba.
Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckenberg ima zadnja leta veliko pravnih težav (foto: flickr.com)

Business Insider je prvi poročal o novi aferi Facebooka in sicer naj bi informacije iz 106 držav, vključno s telefonskimi številkami, Facebook ID-ji, polnimi imeni, lokacijami, rojstnimi datumi, podatki o spolu, podatki o zaposlitvi in e-poštnimi naslovi so na voljo na spletnem mestu za hekerje. Skupno naj bi bilo tam objavili podatke o več kot 500 milijonih uporabnikih Facebooka.

Sicer se zdi, da so ti podatki stari, oziroma da izvirajo še iz časov pred afero Cambridge Analytica, ko je to podjetje za politične potrebe svojih strank naročnikov brez njihove vednosti ali soglasja dostopalo do podatkov o 87 milijonih uporabnikov priljubljenega družbenega omrežja Facebook. Spletni velikan se sicer že dolga leta spopada z vprašanji varnosti podatkov, zadnji primer pa tudi ni prvi.

Decembra leta 2019 naj bi nek ukrajinski raziskovalec na spletu našel odprto bazo podatkov z imeni, telefonskimi številkami in edinstvenimi ID-ji več kot 267 milijonov uporabnikov Facebooka – skoraj vseh s sedežem v ZDA. Zaenkrat sicer ni jasno, ali je sedanji primer povezan prav s tem odkritjem, vendar pa obstaja velika možnost, da bo prišlo do novega globalnega navala kiber kriminala.

Kriminalci, ki naj bi nekatere podatke že veselo prodajali prek spletne platforme Telegram, bodo sicer najbrž poskusili s klasičnimi poskusi prevar, ki potekajo prek e-pošte, SMS-jev, robo-klicev, izsiljevanja s posnetki ter raznih drugih oblik nadlegovanj ali celo groženj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.