Naslovnica Slovenija Skupaj v hribe in druge akcije PZS

Skupaj v hribe in druge akcije PZS

Avtor: Spletno Uredništvo
Planinska zveza Slovenije in njen odbor Planinstvo za invalide ter osebe s posebnimi potrebami (Pin/OPP) bo tudi letos sprožila vrsto aktivnosti, s katerimi bo omogočila dostopnost gorskega sveta za vse. Letošnja novost pa je akcija ‘Skupaj v hribe – Nevrorazlični AMA’.
Prizor z ene od prejšnjih akcij PZS Gluhi strežejo (foto: Pin/OPP)

Planinska zveza Slovenije bo tokrat že uveljavljenim akcijam kot so ‘Gibalno ovirani gore osvajajo’, ‘Gluhi strežejo v planinskih kočah’, ‘Slepi in slabovidni osvajajo vrhove’, ‘Slepi/slabovidni planinci po Slovenski planinski poti (SSP po SPP’), dodali še akcijo ‘Skupaj v hribe – Nevrorazlični AMA’ ter si zamislili nov spletni prikaz planinskih poti za invalide/OPP.

Včeraj (v soboto, 2. aprila) se je po svetu obeležil Svetovni dan zavedanja o avtizmu, letošnja novost PZS pa je prav akcija ‘Skupaj v hribe – Nevrorazlični AMA’, ki bo namenjena prav avtistom in drugim s posebnimi potrebami. AMA je namreč kratica, sestavljena iz prvih črk besed avtizem, motnja v duševnem razvoju in ADHD. Sporočilo PZS je jasno – razne drugačnosti niso prepreke za polno, aktivno in družabno doživljanje gora.

»Poskrbeli bomo za inkluzivno, zabavno in varno pot do cilja. Na poti do vrha bodo prisotni prostovoljci, ki bodo na voljo za pogovor, usmerjanje, povezovanje in podporo. Na cilju bo poskrbljeno za zabaven in raznolik program,« je o novosti povedala Marjeta Čič, namestnica vodje odbora Planinstvo za invalide ter osebe s posebnimi potrebami (Pin/OPP) pri Planinski zvezi Slovenije.

Prva akcija AMA – Nevrorazlični bo hkrati prvič med povezala Planinsko zvezo Slovenije, Društvo ASPI, Zavod Mavrični bojevniki, Zvezo Sožitje, Sonček – Zvezo društev za cerebralno paralizo Slovenije so. p. in CIRIUS Vipava, sicer pa PZS sodeluje še s Slovensko Karitas, Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zvezo tabornikov Slovenije ter drugimi manjšimi humanitarnimi organizacijami in posamezniki.

V Pin/OPP pa k sodelovanju vabijo tudi nove prostovoljce, za katere bodo nato izpeljali tudi posebno strokovno usposabljanje.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.