Naslovnica Magazin Facebook, Google in Twitter so oddali drugo mesečno poročilo

Facebook, Google in Twitter so oddali drugo mesečno poročilo

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je konec tedna objavila poročila in analize o napredku podjetij Facebook, Google in Twitter glede boja proti dezinformacijam za april 2019. Vse tri spletne platforme so namreč podpisale kodeks ravnanja proti dezinformacijam in se zavezale mesečnim poročilom o ukrepanju še pred evropskimi volitvami.

Facebook Google in Twitter so oddali drugo mesečno poročilo Stvari se le počasi premikajo na bolje (foto: pixabay.com)

 

 Evropska komisija je ob oddaji drugega mesečnega poročila priznala stalni napredek Facebooka, Googla in Twitterja pri izpolnjevanju zavez za povečanje preglednosti, zaščito integritete ter boju proti  dezinformacijam pred evropskimi volitvami. Pozdravila je tudi odločne ukrepe, ki so jih vse tri platforme sprejele proti manipulativnemu vedenju, vključno s koordiniranim obveščanjem. Podjetja so zagotovila še informacije o ukrepih za izboljšanje nadzora nad prikazovanjem oglasov.

“Vendar morajo storiti več za odpravo zlonamerne rabe samodejnih sistemov (t. i. botov) in lažnih računov, predloženi podatki pa niso dovolj podrobni, da bi omogočali neodvisno in natančno oceno, kako so politike platform dejansko prispevale k zmanjšanju širjenja dezinformacij v EU. Vse tri podpisnice so ustvarila javno dostopne knjižnice političnih oglasov in omogočile iskanje prek vmesnikov za aplikacijsko programiranje, kar je veliko izboljšanje, “ sporočajo z Evropske komisije. 

Poleg tega pa Komisija obžaluje, da Google in Twitter nista razvila in uvedla politik za identifikacijo in javno razkritje oglasov o spornih vprašanjih, ki bi lahko bila vir razdirajočih političnih razprav pred volitvami. Vse podpisnice bi morale še pred volitvami okrepiti prizadevanja za opolnomočenje uporabnikov in izboljšati sodelovanje s preverjevalci dejstev v vseh državah članicah.

Spletni giganti bi se morali tudi bolje povezati s tradicionalnimi mediji, da bi se izboljšala preglednost in prevsem verodostojnost virov informacij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.