Naslovnica Svet & EU Evropski svet predvsem o Belorusiji in Rusiji

Evropski svet predvsem o Belorusiji in Rusiji

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski svet, ki ga sestavljajo voditelji držav ali vlad držav članic EU, predsednik Sveta EU Charles Michel in predsednica Evropske Ursula von der Leyen danes končuje dvodnevno zasedanje. Tokrat je bilo govora predvsem o aktualnem dogajanju v Rusiji in v Belorusiji, pa tudi o odnosih z Združenim kraljestvom, spopadom na Bližnjem vzhodu in vojaško-političnim zapletom v Maliju.
EU ima težavne odnose s tema dvema ‘hokejistoma’ (foto: president.gov.by)

Na zasedanju Evropskega sveta so najprej odločno obsodili nedeljsko prizemljitev letala družbe Ryanair v beloruski prestolnici Minsku in dejstvo, da so beloruske oblasti ob tem aretirale novinarja Romana Protaseviča in Sofijo Sapega. Pozvali so k gospodarskim sankcijam za Belorusijo in neimenovane posameznike iz te države, zahtevali prepoved letov beloruskih letal v EU in pozvali vse prevoznike iz držav EU, naj ne letijo več nad Belorusijo.

Izrekli so tudi solidarnost Latviji po izgonu latvijskih diplomatov iz Belorusije. Zasedanje Evropskega sveta naj bi bilo sicer posvečeno predvsem strateški razpravi o Rusiji. V precej skopi izjavi za javnost so obsodili nezakonite, provokativne in moteče ruske dejavnosti proti EU, posameznim državam članicam EU  ter drugje po svetu. Izrazili so solidarnost EU do Češke in neimenovanih vzhodnih partneric ter poudarili zavezanost k 5 načelom, ki urejajo politiko EU do Rusije.

Glede odnosov z Združenim kraljestvom (ZK), so najprej izrazili zadovoljstvo, da je 1. maja 2021 začel veljati sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in ZK. »Odnosi z ZK bi morali ostati vzajemno koristni in v nobenem primeru ne smejo ogroziti celovitosti enotnega trga, carinske unije ali avtonomije odločanja EU. Evropski svet poziva Združeno kraljestvo, naj spoštuje načelo nediskriminacije med državami članicami,« pa so še sporočili z Evropskega sveta.

Nazadnje so na zasedanju pozdravili premirje na Bližnji Vzhodu, pri čemer niso zapisali, da gre za Palestino, Gazo in Izrael. EU naj bi si sicer v sodelovanju z mednarodnimi partnerji še naprej prizadevala za vnovičen začetek političnega procesa in rešitve dveh držav. Glede Malija pa se je Evropski svet priključil izjavi ECOWAS in Afriške unije ter odločno obsodil ugrabitev prehodnega predsednika Malija in predsednika vlade s strani lokalnega vojaškega vrha.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.