Naslovnica Gospodarstvo Zadnje luške pridobitve so garažna hiša, bencinska črpalka in tovorni vhod

Zadnje luške pridobitve so garažna hiša, bencinska črpalka in tovorni vhod

Avtor: Spletno Uredništvo
V Luki Koper so danes predali namenu kar tri pomembne pridobitve – novo garažno hišo za pretovor avtomobilov, težko pričakovani nov vhod za tovornjake ter novo bencinsko črpalko za potrebe delovnih strojev in ostalih vozil na območju edinega slovenskega tovornega pristanišča.
Zadnje luške pridobitve so garažna hiša, bencinska črpalka in tovorni vhod

Šele iz zraka se lepo vidi velikost zunanjih parkirišča in garažnih hiš Luke Koper (foto: FB Luka Koper)

Nova garažna hiša za pretovor in skladiščenje avtomobilov je pomenila največji zalogaj,  tako po površini, kot tudi po višini sredstev za dokončanje objekta. Z Luke Koper d. d. so pojasnili, da ima nov objekt kapaciteto približno 6.000 vozil, ter da sedaj lahko hkrati skladiščijo 45.000 vozil. Trenutno je namreč na območju pristanišča dobrih 650.000 m2 odkritih in 145.000 m2 pokritih parkirišč, v kratkem pa bodo temu dodali še novo odprto skladišče za vozila.

Druga velika pridobitev je nov tovorni vhod za kamione, ki se nahaja na stičišču Bertoške in Ankaranske vpadnice. Sicer je to že tretji vhod v koprsko pristanišče, uporabljali pa ga bodo predvsem tovornjaki s kontejnerji. Slednji predstavljajo več kot polovico vseh tovornjakov, ki letno natovarjajo ali iztovarjajo v Luki Koper – lani jih je bilo malce več kot 330.000. Z novi tovornim vhodom so poenostavili notranjo logistiko, povečali prometno varnost in obenem razbremenili koprske mestne vpadnice.

»Investicijo vredno 4,4 milijona evrov smo izvedli tudi s pomočjo evropskih sredstev iz projekta Napa4Core. Tretji vhod za tovornjake je tehnično gledano kopija Serminskega vhoda s to razliko, da ima tudi zunanje parkirišče za tovornjake, 44 parkirnih mest, ki jih bodo lahko koristili avtoprevozniki za čas, ko bodo urejali dokumentacijo za vstop,« so pojasnili z Luke Koper.

Tretja pridobitev pa je po površini najmanjša, a bi se brez nje Luka Koper ustavila. Gre namreč za novo bencinsko črpalko za oskrbovanje delovnih strojev in vozil v pristanišču. Sicer je to nadomestna črpalka, saj se bo morala stara črpalka ob glavni luški vpadnici kmalu umakniti novi načrtovani širitvi kontejnerskega terminala.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.