Naslovnica Svet & EU Evropski parlament zelo ostro proti Rusiji

Evropski parlament zelo ostro proti Rusiji

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci Evropskega parlamenta so se danes lotili odnosov z Rusijo. Pozvali so k oblikovanju nove evropske strategije za spodbujanje demokracije v Rusiji, vnaprej podvomili v rezultate ruskih parlamentarni volitev, ki se pričenjajo jutri, in se se lotili tudi vrhov režima predsednika Putina.
Parlament EU se je dan pred ruskimi volitvami jasno izrekel proti oblastem v Moskvi (foto: FB European Parliament)

Poslanci Evropskega parlamenta so danes zelo ostro lotili odnosov z Rusijo. Pri tem so najprej poudarili, da razlikujejo med ruskim ljudstvom in režimom predsednika Vladimirja Putina. Sedanje ruske oblasti pa niso označili le kot režim, ampak tudi kot »stagnirajočo avtoritarno kleptokracijo, ki jo vodi vseživljenjski predsednik, obkrožen s krogom oligarhov«. Nato so se parlamentarci posvetili zunanji politiki.

Na dan, ko so ZDA, Avstralija in Velika Britanija podpisale veliko pogodbo o izgradnji avstralskih nuklearnih podmornic (kar je poleg regionalne velesile Kitajske razjezilo tudi Francijo, ki je z Avstralijo pred 5 leti podpisala milijardno pogodbo o izgradnji celotne nove podmorniške flote, sedaj pa je ostala brez posla), so izglasovali, da mora EU vzpostaviti zavezništvo z ZDA in podobno mislečimi partnerji.

Dodali so še, da Rusija in Kitajska želita destabilizirati demokracijo po vsem svetu in tudi sedanji evropski politični red, ter da se mora EU upreti ruski agresivni politiki. »EU mora še naprej podpirati države Vzhodnega partnerstva, kot sta Ukrajina ali Gruzija, ter spodbujati evropske reforme in temeljne svoboščine v regiji. Ta prizadevanja bi morala spodbujati tudi rusko podporo demokratičnim reformam,« so zahtevali evro-poslanci.

Nato so jasno povedali, da mora EU zmanjšati odvisnost od ruskega plina, nafte in drugih surovin, vsaj, dokler je predsednik Putin. Evropski zeleni dogovor in povečanje novih virov bosta pri tem imela ključno geopolitično vlogo. Da so se cene zemeljskega plina po EU v zadnjih mesecih podražile za 200 odstotkov in da bi moral prav te dni pričeti delovati ruski podmorski plinovod Severni tok 2, pa niso omenili.

Parlamentarci so nato zahtevali, da EU bolje poskrbi za preprečevanje tokov umazanega denarja iz Rusije ter tudi za boljše razkrivanje premoženja, ki ga v državah članicah EU skrivajo ruski oligarhi, povezani z režimom. Prav tako bi morala EU že sedaj predvideti nove sankcije, povečati podporo ruskim aktivistom za človekove in spodbujati pogoje za krepitev demokratičnih teženj v državi.

Nazadnje pa so poslanci Parlamenta EU vnaprej podvomili v rezultate ruskih parlamentarni volitev, ki se pričenjajo jutri in bodo trajale do nedelje. Zato so že sedaj zahtevali, da naj EU zadrži priznanje ruskega parlamenta, če bodo volitve potekale v nasprotju z demokratičnimi načeli in z mednarodnim pravom. Tako temeljito se v Evropskem parlamentu Rusije doslej najbrž še niso lotili, zato lahko pričakujemo odločen odgovor ruske diplomacije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.