Naslovnica Slovenija Sava je najbolj onesnažena z mikroplastiko

Sava je najbolj onesnažena z mikroplastiko

Avtor: Spletno Uredništvo
Tudi v Sloveniji se pričenja se jesenski del evropskega projekta ‘Pirati plastike – Dajmo Evropa!’ pri katerem gre za stopnjo onesnaženosti voda z mikroplastiko. Pred pričetkom jesenske akcije so objavili rezultate spomladanskega vzorčenja in tudi primerjavo s podatki iz Nemčije. Najbolj onesnažena v Sloveniji je reka Sava.
Organizatorji se znova nadejajo navdušenega sodelovanja šolarjev, dijakov in mentorjev (foto: Katja Sreš/EBM)

Vodenje slovenske akcije proti onesnaževanju s plastiko in z mikroplastiko je prevzela Morska biološka postaja Piran (Nacionalnega inštituta za biologijo), sodelujeta pa še Inštitut za vode RS in nevladna organizacija Ekologi brez meja (EBM). Vsak hip se bo tudi pri nas v Sloveniji začel jesenski del evropskega projekta ‘Pirati plastike – Dajmo Evropa!’ pri katerem gre za merjenje stopnje onesnaženosti voda z mikroplastiko.

Pred pričetkom jesenske akcije so objavili rezultate prvega spomladanskega vzorčenja. »V spomladanski del projekta je bilo vključenih 795 udeležencev iz 33 osnovnih in 18 srednjih šol. Vzorčenje je potekalo na 35 različnih vodotokih, analiza makroplastike pa kaže, da je približno 70 % odpadkov ob rekah plastičnih (v Nemčiji ta predstavlja približno 50 %). V vseh slovenskih akcijah je bilo najdenih 49 zaščitnih mask,« so sporočili Ekologi brez meja.

Spomladanski podatki kažejo, da je 52 % slovenskih vzorcev vsebovalo mikroplastiko. Največ mikroplastičnih delcev so našli na Savi in sicer v pretočnem akumulacijskem jezeru med Krškim in Brežicami (1,2 delca/m3). Za Savo so se zvrstile Krka pri Otočcu, Lahinja v Črnomlju, Dravinja v Zrečah, Glinščica v Ljubljani in Kamniška Bistrica v Domžalah (0.6 delcev/m3), medtem ko so ostale analizirane reke vsebovale manj mikroplastike ali pa kar nič.

Ekologi brez meja so poudarili, da je onesnaženost slovenskih vodotokov primerljiva z nemškimi po deležu onesnaženih vzorcev in tudi po številu delcev na kubični meter vode. Sicer pa je v slovenskih rekah in rečicah najpogostejša vrsta mikroplastike polietilen v obliki prozornih filmov, najverjetneje izvira iz razpadlih nakupovalnih vrečk, pakirnih folij in kmetijskih folij.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.