Naslovnica Svet & EU Evropski Parlament zahteva zaščito in pomoč za medije

Evropski Parlament zahteva zaščito in pomoč za medije

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski Parlament se je včeraj posebej posvetil medijem. Izrazil je zaskrbljenost zaradi napadov na medije EU v nekaterih državah članicah EU, se dotaknil prevelikega gospodarskega vpliva in plenilskega vedenja globalnih spletnih platform ter pozval k nujnemu ukrepanju za področje medijev glede okrevanja po pandemiji.
Zračni posnetek Evropskega parlamenta v Bruslju (foto: FB European Parliament)

Evropski poslanci so zaskrbljeni zaradi državnega prevzemanja medijev v nekaterih državah članicah in tudi zaradi tožb, namenjenih ustrahovanju in utišanju novinarjev (‘SLAPP’). Čeprav teh držav članic v izjavi za javnost sploh niso imenovali, so evro-parlamentarci prek glasovanja (s 577 glasovi za, 47 proti in 76 vzdržanimi) zahtevali novosti glede zakonodajnih in tudi glede nezakonodajnih orodij za zaščito medijskih organizacij.

»Da bi ohranil finančno in politično neodvisnost evropskih novinarjev in novinarstva, Parlament želi stalen medijski sklad EU za medije in poudarja, da morajo sredstva EU za oživitev, namenjena medijem, podpirati medijske organizacije v tistih državah EU, kjer se mediji soočajo s posebnim finančnim in političnim pritiskom oziroma skrbi glede vladavine prava,« so med drugim sporočili s Parlamenta EU.

Poslanci so nato opozorili tudi na nevarnosti prevelikega gospodarskega vpliva in plenilskega vedenja globalnih spletnih platform, ki prevladujejo na podatkovnih in oglaševalskih trgih ter imajo moč odstraniti pravne vsebine, ki jih ponujajo medijske storitve, zahtevali nujno sprejetje zakonov o zagotavljanju konkurenčnosti na področjih digitalnih storitev in digitalnih trgov.

Prav tako so zahtevali, da EU razvije posebne davčne politike ter davčne in finančne spodbude za povečanje proizvodnje in naložb v segment medijev, vzpostavitev predpisov, po katerih bi moralo biti v vseh katalogih storitev na zahtevo najmanj 30 % evropskih del. V ozadju je potreba po zaščiti evropske medijske produkcije in zmanjšanja zaslužkov ne-evropskih digitalnih platform.

Zaradi pandemije evropski medijski sektor že od lani doživlja precejšen padec prihodkov od oglaševanja, ki so za medije ključni vir prihodkov. Prihodki od oglaševanja naj bi se zmanjšali najmanj za 20 %, ponekod pa kar za 80 %. Avdiovizualni sektor EU je lani zabeležil skoraj 70-odstotni upad prihodkov od obiskov kinematografov, kar naj bi skupaj zneslo okrog 4 milijarde evrov.

Poleg tega pa je lani prišlo do 30-odstotnega zmanjšanja aktivnosti glede produkcij novih vsebin, medtem ko so se istočasno zaradi zdravstvenih in varnostnih ukrepov opazno povišali tudi stroški vseh produkcij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.