Naslovnica Gospodarstvo Obe zbornici zahtevata proizvodnjo ivernih plošč

Obe zbornici zahtevata proizvodnjo ivernih plošč

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob otovoritvi potujoče razstave ‘Čar lesa’ v Sevnici je potekala tudi razprava, kako zagotoviti učinkovito oskrbo slovenskih predelovalcev z lesno surovino. Predstavnika Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtniško-podjetniške zbornice Slovenije sta poudarila nujnost vzpostavitve proizvodnje ivernih plošč.
Očitno kljub vsemu bogastvu z gozdovi v Sloveniji primanjkuje doma izdelane iverke (foto: pixabay.com)

Sevnica je zadnja letošnja postaja potujoče razstave ‘Čar lesa’, so uvodoma spomnili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Zato so po včerajšnji svečani otvoritvi in ogledu razstave na gradu Sevnica pripravili še strokovni pogovor na temo oskrbe slovenske lesne industrije s hlodovino, s posebnim poudarkom na tiste gospodarske družbe, ki les predelujejo v izdelke z višjo dodano vrednostjo.

Sodelovali so dr. Milan Šernek (rofesor na Oddelku za lesarstvo iz BF), mag. Robert Tomazin (direktor podjetja Slovenski državni gozdovi d.o.o.), mag. Janez Logar (v. d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije), Tomaž Remic (Sektor za gozdarstvo, MKGP),  Danilo Anton Ran (generalni direktor Direktorata za lesarstvo na MGRT), Igor Milavec (Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS) in Alojz Tuhtar (OZS).

»Strinjali so se, da bi morali domači predelovalci, predvsem tisti ki ustvarjajo višjo dodano vrednosti, imeti prednost pri oskrbi ter da je še veliko neizkoriščenega potenciala na področju zasebnih lastnikov gozdov, ki trenutno zaostajajo pri poseku; pri tem se digitalizacija, nove tehnologije ki so bližje mlajšim generacijam, ponuja kot ena izmed rešitev,« so sporočili z z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Predstavnika tako Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtniško-podjetniške zbornice Slovenije Igor Milavec in Alojz Tuhtar pa sta poudarila nujnost vzpostavitve proizvodnje ivernih plošč, takšnih materialov namreč kljub velikim količinam primerne surovine primanjkuje, z domačo proizvodnjo pa bi se zmanjšala odvisnost od tujih korporacij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.