Naslovnica Svet & EU Evropski parlament o obisku svoje delegacije v Sloveniji

Evropski parlament o obisku svoje delegacije v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Na spletni strani Evropskega parlamenta so z nekajdnevno zamudo končno le objavili poročilo o obisku svoje delegacije v Sloveniji. Predstavniki Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve so se prejšnji teden sestali s predstavniki slovenskih državnih organov, z novinarji in z nevladnimi organizacijami, preučili pa so stanje glede spoštovanja vrednot EU in glede delovanja pravne države v Sloveniji.
Evropski parlament je šele danes objavil uradno poročilo o obisku Slovenije (foto: FB Parlament EU)

Kot je znano, je minuli teden sedem poslank in poslancev Evropskega parlamenta iz Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve ter en poslanec iz Odbora za proračunski nadzor obiskalo Slovenijo in preučilo aktualne razmere na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Ob koncu tridnevnega obiska so sicer ugotovili, da javne institucije na splošno delujejo dobro, a so se tudi obregnili ob marsikaj negativnega.

Tako so bili razočarani, ker se niti en predstavnik Vlade Republike Slovenije ni odločil za pogovor z njimi. Od države, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije, bi verjetno pričakovali maksimalno kooperacijo, ne pa kolektivnega izogibanja trenutno vladajoče ekipe. »Delegacija obžaluje, da niti predsednik vlade Republike Slovenije niti noben od njegovih ministrov niso bili na voljo za osebno izmenjavo mnenj.

Skupina za spremljanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic želi spomniti, da na številna pisna vprašanja, ki so bila vladi RS poslana aprila 2021, še vedno ni prejela odgovora, in sprejema ponudbo dveh državnih sekretarjev, da dodatna vprašanja pošljeta pisno. Hkrati je delegacija v državi doživela okolje sovražnosti, nezaupanja in močne polarizacije, kar spodkopava zaupanje v različne javne organe in med njimi,« pravijo Evropski parlamentarci.

Dodali so še, da so njihovi slovenski sogovorniki izrazili skrb glede pritiskov vlade na javne institucije in medije, vključno s kampanjami blatenja, obrekovanjem, kazenskimi preiskavami in celo strateškimi tožbami za onemogočanje udeležbe javnosti. Zahtevali so tudi, da Vlada RS izvrši sodbo vrhovnega sodišča glede financiranja STA, izrazili zaskrbljenost zaradi zamud pri izvrševanju ostalih sodb sodišč ter zahtevali določene zakonodajne reforme.

»Zamuda pri imenovanju dveh delegiranih tožilcev v Evropsko javno tožilstvo (EPPO) in številnih državnih tožilcev v Sloveniji je še vedno velik problem, ki ga je nujno treba obravnavati. Hkrati se zaradi sedanje prakse vladanja z odloki porajajo vprašanja, zlasti v zvezi z nujnostjo in sorazmernostjo takšnih izrednih ukrepov v tej fazi pandemije,« pa so svoje dvome v sedanji način vladanja v RS posebej poudarili v sporočilu za javnost Evropskega parlamenta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.