Naslovnica Svet & EU Evropski parlament ni pozabil na Nikaragvo

Evropski parlament ni pozabil na Nikaragvo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je med svojimi zadnjimi dejanji v letu 2021 sprejel resolucijo, v kateri zahteval dodatne sankcije proti Nikaragvi, oziroma proti režimu Daniela Ortege in njegove žene Marie Rosario Murillo.
Predsednik Nikaragve Daniel Ortege in njegove žena podpredsednica Maria Rosario Murillo (foto: FB Rogelio Cardenas)

Poslanci Evropskega parlamenta so prav med zadnjimi aktivnostmi letošnjega leta, potem ko so že opozorili na kršitve človekovih pravic v Rusiji, na Kitajskem, Kubi, Srbiji, Afganistanu, Afriki in v Venezueli, pozvali še k novim sankcijam proti Nikaragvi, oziroma proti režimu Daniela Ortege in njegove žene Marie Rosario Murillo. Vendar pa so v isti sapi posvarili pred kakršnim koli dejanjem, ki bi še povečalo trenutno stisko nikaragovskega ljudstva.

»Ob sklicevanju na poročilo Medameriške komisije za človekove pravice (IACHR) resolucija navaja, da je bila v Nikaragvi z represijo, korupcijo, volilnimi goljufijami in strukturno nekaznovanostjo ustanovljena policijska država, ki jo je vlada zasnovala, da bi v nedogled ohranila svojo moč in ohranila svojo privilegije in imunitete. Parlament volitve v Nikaragvi 7. novembra razglaša za ‘volilno farso’, ki jo je organiziral režim Ortega-Murillo.

Ponarejeno glasovanje je zaključilo preoblikovanje Nikaragve v avtokratski režim,« so sporočili evro-parlamentarci in zavrnili legitimnost rezultatov teh volitev. Oblasti naj bi skrojile razplet glasovanja tako, da so sistematično in samovoljno zapirale, nadlegovale in ustrahovale 7 predsedniških predkandidatov ter okrog 40 opozicijskih, študentskih in podeželskih voditeljev, novinarjev, zagovornikov človekovih pravic in predstavnikov podjetij.

Evropski parlament je zato režim Daniela Ortege in njegove žene Marie Rosario Murillo pozval k takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh samovoljno pridržanih političnih zapornikov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.