Naslovnica Slovenija Odobrili so program razvoja Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo

Odobrili so program razvoja Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavilo odločitve z zadnje letošnje seje vlade s področij kmetijstva, gozdarstva in prehrane, med novostmi pa je tudi odobritev programa razvoja Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije za obdobje 2022–2026. Slovenski ljubitelji piva si bodo zagotovo oddahnili, saj očitno ni bojazni za prihodnost – naj bo temna, svetla, mešana ali nefiltrirana…
Vsaj glede proizvodnje kakovostnih piv v Sloveniji ni nobenih bojazni (foto: romagna.com)

Slovenska Vlada je ta teden soglašala s Petletnim programom razvoja Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS) za obdobje 2022−2026. Ta program nadaljnjega razvoja IHPS temelji na obstoječih in za bližnjo prihodnost predvidenih znanstveno-raziskovalnih programih, projektih, strokovnih nalogah, razvoju tržne dejavnosti ter organizacijskih prilagoditvah za učinkovito izvajanje programa.

»Namen Programa razvoja IHPS je nazorno predstaviti trenutno stanje na področju delovanja IHPS, izpostaviti prednosti in slabosti na posameznih področjih delovanja, opredeliti cilje, ki se jih v srednjeročnem obdobju želi doseči, ter ukrepe, s katerimi naj bi to dosegli. V obdobju 2022 – 2026 je predvideno financiranje iz proračuna RS v skupnem znesku 9.972.681,00 evrov,« so pojasnili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Dejavnost IHPS se deli na tri osrednja področja. Prvo je področje raziskovalnega dela in eksperimentalnega razvoja na področju naravoslovja ter tehnologije, drugo področje so naloge javne službe, strokovne in druge naloge, tretje področje pa je tržna dejavnost. IHPS se konkretno ubada z rastlinami in z njihovim varovanjem, z okoljem in s tlemi (prstjo), z agrokemijo in seveda tudi s pivovarstvom.

»Na področju raziskav v hmeljarstvu je naša glavna naloga žlahtnjenje sort hmelja, ki so prilagojene domačemu okolju,« pravijo na IHSP, katerega sestavljajo Oddelek za splošne posle, Oddelek za rastline, tla in okolje, Oddelek za varstvo rastlin, Oddelek za agrokemijo in pivovarstvo, Oddelek za uradno potrjevanje in ocenjevanje ter Poskusno posestvo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.