Naslovnica Šport Premierna Silvestrska turneja skakalk na Ljubnem

Premierna Silvestrska turneja skakalk na Ljubnem

Avtor: Spletno Uredništvo
Ljubno bo čez natanko teden dni gostilo dve tekmi smučark skakalk, s katerimi se v dolini pod Rajhovko pričenja nova doba skakanja na smučeh. To dvojno prireditev v ženski konkurenci so namreč organizirali po vzoru moške Novoletne turneje in jo tudi poimenovali podobno – Silvestrska turneja.
Ljubno je v zadnjih dneh kot v zimski pravljici (foto: FB Ljubno FIS Ski Jumping World Cup Women)

Prihodnji konec tedna, ko se bo tudi zaključilo koledarsko leto 2021, bo za slovenske zimske športe napočil čas za nov zgodovinski mejnik. Smučarke skakalke z vsega sveta se bodo na Ljubnem ob Savinji med 30. decembrom 2021 in 1. januarjem leta 2022 prvič doslej pomerile na Silvestrski turneji. To dvojno prireditev v ženski konkurenci, ki so jo organizirali po vzoru moške Novoletne turneje, so torej tudi poimenovali podobno – Silvestrska turneja.

»Obe posamični tekmi FIS svetovnega pokala bosta šteli v posebnem točkovanju za prestižno nagrado, ki bo podeljena zmagovalki. V prihodnji sezoni se bo z dvema tekmama turneji pridružil še avstrijski Beljak. Tako kot se moškim na novoletni turneji štirih skakalnic svet vrti okoli zlatega orla, se bo ženskam v novoletnem času zavrtel okoli novega tekmovalnega koncepta s pokalom v podobi zlate sove,« so pojasnili organizatorji iz Ljubna.

Za nastop na premierni Silvestrski turneji v Sloveniji se bo v kvalifikacijah predvidoma pomerilo več kot 80 tekmovalk iz 19 držav sveta, kar je rekordno število glede na vsa pretekla leta in tudi zelo podobno kateri od moških tekem svetovnega pokala. Na žalost prirediteljev bodo tridnevni nastopi smučark skakalk minili brez prisotnosti gledalcev, prireditev pa bo na ogled v seriji prenosov na TV SLO 2.

Sicer se tekmovalni program se pričenja že v četrtek (30. decembra), ko bo ob 14:30 na vrsti prvi uradni trening, ob 16:30 pa še kvalifikacije. V petek (31. decembra, na Silvestrovo) bo ob 15:15 startala poskusna serija, ob 16:30 pa prva tekma. V soboto, 1. januarja bo že ob 9:45 na vrsti poskusna serija, ob 10:45 ji bodo sledile kvalifikacije, ob 16:00 pa še druga tekma turneje. Obe preizkušnji bosta potekali po sistemu na izpadanje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.