Naslovnica Svet & EU Evropski letalski varnostni seznam so razširili za 21 ruskih prevoznikov

Evropski letalski varnostni seznam so razširili za 21 ruskih prevoznikov

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je na ‘Evropski letalski varnostni seznam’ uvrstila še 21 ruskih letalskih družb. Vzrok za prepoved letenja pa ni dogajanje v Ukrajini, ampak ruska kršitev konvencije o mednarodnem civilnem letalstvu.
Evropski letalski varnostni seznam so razširili za 21 ruskih prevoznikov

Evropska ‘črna lista’ prepovedanih letalskih prevoznikov je vse daljša… (foto: rawpixel.com)

Evropska komisija je že pred časom izoblikovala ‘Evropski letalski varnostni seznam’, na katerega je uvrstila tiste letalske družbe, ki ne izpolnjujejo mednarodnih varnostnih standardov ali pa zanje iz drugih vzrokov (političnih, gospodarskih, etičnih, sindikalnih…) že veljajo prepoved letenja oziroma omejitve delovanja v EU. Sedaj je na ta seznam uvrstila še 21 ruskih letalskih družb.

Vzrok za prepoved letenja pa ni dogajanje ob invaziji v Ukrajino, ampak ruska kršitev konvencije o mednarodnem civilnem letalstvu. »Ruska Zvezna agencija za zračni promet je ruskim letalskim prevoznikom dovolila, da upravljajo na stotine zrakoplovov v tuji lasti brez veljavnega spričevala o plovnosti. Zadevni ruski letalski prevozniki s tem zavestno kršijo upoštevne mednarodne varnostne standarde.

To ni samo očitna kršitev Konvencije o mednarodnem civilnem letalstvu (Čikaška konvencija), temveč tudi neposredno ogroža varnost. Živimo v času neizzvanega in neupravičenega vojaškega napada Rusije na Ukrajino. Vendar želim jasno povedati, da ta odločitev ni še ena sankcija proti Rusiji; sprejeta je bila izključno iz tehničnih in varnostnih razlogov. Varnosti ne mešamo s politiko,« je pojasnila Evropska komisarka za promet Adina Vălean.

Trenutno tako velja prepoved opravljanja letov v EU za kar 117 letalskih prevoznikov. Od tega jih ima 90 letalskih prevoznikov, certificiranih v 15 državah, prepoved zaradi neustreznega varnostnega nadzora, ki ga izvajajo letalski organi teh držav. 21 letalskih prevoznikov iz Rusije in 6 letalskih prevoznikov iz drugih držav pa ima prepoved zaradi ugotovljenih resnih varnostnih pomanjkljivosti.

Poleg ruskih družb so to še Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Surinam), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigerija) in Air Zimbabwe (Zimbabve). Za  Iran Air (Iran) in Air Koryo (Severna Koreja) pa velja delna omejitev in sicer lahko letita v EU, toda le z določenimi tipi letal.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.