Naslovnica Svet & EU Evropske štipendije za spodbudo raziskovalnih dejavnosti

Evropske štipendije za spodbudo raziskovalnih dejavnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski raziskovalni svet (ERC) je razglasil, kdo vse bo dobil sredstva z razpisa Štipendije za konsolidatorje, kar je del programa EU Obzorje Evropa. Gre za 632 milijonov evrov, ki jih bo prejelo 313 raziskovalcev.
Evropske štipendije za spodbudo raziskovalnih dejavnosti

Nova lesena stavba neodvisnega raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE v Izoli (foto: FB InnoRenew CoE)

Razpis Štipendije za konsolidatorje, ki sodi v okvir programa EU Obzorje Evropa, je namenjen podpori raziskovalcem, da ustanovijo svoje ekipe in izvajajo pionirske raziskave v vseh znanstvenih discipline. Na razpis se je prijavilo kar 2.652 interesentov, od tega pa jih bo sredstva prejelo 12 % oziroma 313 raziskovalcev, nosilcev prijav. Znesek sredstev je obsežen, saj gre za 632 milijonov evrov.

»Bodoči prejemniki štipendij bodo svoje projekte izvajali na univerzah in raziskovalnih središčih v 24 državah članicah EU in pridruženih državah, pri čemer bodo najboljše lokacije Nemčija (61 štipendij), Združeno kraljestvo (41) in Francija (29). Med dobitniki sredstev je tudi raziskovalka Anna Sandak iz podjetja InnoRenew CoE, ki ima sedež v Izoli v Sloveniji,« so pojasnili s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Anna Sandak je Poljakinja, ki je vodja raziskovalne skupine za modifikacijo lesa na InnoRenew CoE ter obenem docentka in znanstvena sodelavka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo Univerze na Primorskem. Pravkar razdeljene štipendije naj bi sicer na 189 institucijah gostiteljicah ustvarile približno 1.900 novih delovnih mest za podoktorske sodelavce, doktorske študente in drugo osebje.

In s čim se bodo ukvarjali raziskovalci-štipendisti? Z najrazličnejšimi novimi rešitvami na področju energije, zdravja, digitalnih tehnologij, zgodovine, diplomacije, materialov, varovanja okolja…

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.