Naslovnica Kronika Zaradi pandemije še več ponarejenega blaga v EU

Zaradi pandemije še več ponarejenega blaga v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino je opozoril, da se je distribucija ponarejenega blaga med pandemijo koronavirusa Covid-19 močno povečala. Lani so tako različni organi v EU skupno zasegli kar 66 milijonov ponarejenih izdelkov, poročilo o tem pa sta skupaj pripravila Europol in Urad Evropske unije za intelektualno lastnino.
Zaradi pandemije še več ponarejenega blaga v EU

Španski organi so leta 2017 našli halo, kjer so iz starih Toyot delali Ferrarije in Lamborghinije (foto: Policia National)

Če je kdo mislil, da bodo številne različne omejitve med pandemijo koronavirusa omejile tudi trgovino s ponarejenim blagom, se je močno uštel, saj se je zgodilo prav nasprotno. Globalna zdravstvena kriza je predvsem prek spleta odprla nove možnosti priložnosti za trgovino s ponarejenimi in piratskimi izdelki. Povečanemu spletnemu povpraševanju so se seveda hitro in učinkovito prilagodili tudi kriminalci.

Po svežem poročilu, ki sta ga sta skupaj pripravila Europol in Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), so v letu 2020 razni državni organi vseh članic EU skupno zasegli kar 66 milijonov ponarejenih izdelkov. Po pričakovanjih so bili zaradi pandemije koronavirusa Covid-19 med njimi številni ponarejeni farmacevtski izdelki – od zdravil do osebne zaščitne opreme in obraznih mask.

»Poročilo potrjuje, da ponarejanje in piratstvo še naprej škodujeta evropskemu gospodarstvu in resno ogrožata zdravje in varnost potrošnikov, saj se poleg ponarejenih oblačil in luksuznih izdelkov povečuje tudi trgovina z zdravju škodljivimi izdelki, kot so ponarejena zdravila, hrana in pijača, kozmetika in igrače,« so o skupnem evropskem poročilu povedali z Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino.

Poročilo pravi, da distribucija ponarejenih izdelkov poteka predvsem prek digitalnih platform. Med v letu 2020 zaseženimi ponaredki prednjačijo oblačila, dodatki in luksuzno blago, živilski proizvodi z geografskim označbami in pijače, mobilni telefoni, njihova dodatna oprema in sestavni deli ter celo ponarejeni polprevodniški čipi (zaradi upada proizvodnje od začetka pandemije zanje po svetu vlada ogromno povpraševanje).

Ni presenečenje, da je večina ponaredkov za trg EU proizvedena na Kitajskem in v drugih državah Azije. Vendar pa se ta trend očitno spreminja. Vse večja prisotnost uvoženih ponarejenih embalažnih materialov in polizdelkov namreč kaže tudi na vse večjo prisotnost nezakonitih proizvodnih obratov in laboratorijev po državah članicah EU, oziroma ostalih evropskih državah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.