Naslovnica Svet & EU Evropske prestolnice kulture 2022 so Novi Sad, Kaunas in Esch-sur-Alzette

Evropske prestolnice kulture 2022 so Novi Sad, Kaunas in Esch-sur-Alzette

Avtor: Spletno Uredništvo
Prvega januarja so tri nova mesta prevzela naziv ‘Evropska kulturna prestolnica leta’. To so luksemburški Esch-sur-Alzette, litovski Kaunas in pa tudi prvo srbsko mesto – Novi Sad.
Evropske prestolnice kulture 2022 so Novi Sad, Kaunas in Esch-sur-Alzette

Novi Sad je po Evropi postal znan predvsem po poletnem festivalu Exit (foto: A. Milutinović/FB Novi Sad)

 

V letu 2022 bodo naziv ‘Evropska kulturna prestolnica leta’ nosila tri evropska mesta, ki so na različne načine močno obeležena s kulturo. Poimenovanje za ‘Evropsko prestolnico kulture’ nudi tem mestom priložnost, da se dodatno uredijo, prenovijo in okrasijo ter tako svetu predstavijo v najlepši luči. Z imenovanjem se za 12 mesecev globalno javnost skozi razne aktivnosti opozarja na kulturne in sorodne lokalne znamenitosti oz. dogodke.

Letos so poimenovanje ‘Evropske prestolnice kulture’ prevzela naslednja mesta: luksemburški Esch-sur-Alzette, litovski Kaunas in srbski Novi Sad. »Po mestu Luksemburg v letih 1995 in 2007 je zdaj na vrsti Esch-sur-Alzette, drugo največje mesto v državi, da je bilo okronano za evropsko prestolnico kulture. Kaunas je drugo mesto v Litvi z naslovom Evropska prestolnica kulture po Vilni leta 2009.

Modernistična arhitektura Kaunasa, ki je prejela znak evropske dediščine, bo ponovno deležna pozornosti in gostila številne kulturne dogodke. Novi Sad je prva evropska prestolnica kulture v Srbiji. Celoletni kulturni program Novega Sada je namenjen nadaljnjemu povezovanju mestne in regionalne kulturne skupnosti in prebivalcev z EU ter krepitvi njihovih povezav s preostalim delom Zahodnega Balkana,« pojasnjujejo s Komisije EU.

Mesta naj bi od imenovanja in vseh aktivnosti, ki sodijo zraven, imela pozitivne učinke v smislu družbene integracije, teritorialne kohezije in gospodarske rasti. Pri tem pa bodo prek kulture spodbujale skupne vrednote EU, kot so raznolikost, solidarnost, spoštovanje, strpnost in odprtost.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.