Naslovnica Šport Neverjetni slovenski odbojkarji ostajajo v svetovnem vrhu

Neverjetni slovenski odbojkarji ostajajo v svetovnem vrhu

Avtor: Spletno Uredništvo
Odbojkarska zveza Slovenije je posredovala prve letošnje svetovne lestvice Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB). Slovenska moška reprezentanca je leto 2022 pričela na zelo visokem mestu – kot osma reprezentanca sveta. To je izjemen dosežek slovenske odbojke, saj je na svetovni razvrstitvi kar 220 držav.
Neverjetni slovenski odbojkarji ostajajo v svetovnem vrhu

Kapo dol pred slovensko moško odbojkarsko reprezentanco (foto: FB OZS)

Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je lani pripravila povsem nov format svetovne lestvice. Kot so pojasnili z Odbojkarske zveze Slovenije (OZS), se sedaj na spisku nahaja kar 220 reprezentanc z vseh koncev sveta, vrsti red pa se nenehno spreminja, tako da je pomembna prav vsaka odigrana tekma. Slovenski odbojkarji, ki so si v lanskem letu prvič zagotovili preboj med elitno deseterico, se na prvi letošnji lestvici nahajajo na 8. mestu.

Trenutno je prva Brazilija pred Poljsko in Rusijo naši fenomenalni odbojkarji pa so bili najvišje junija lanskega leta, ko so zasedali celo 3. mesto. Slovenija je bila tako lani poleti za kratek čas tretja odbojkarska velesila sveta v moški konkurenci. FIVB pa je objavila tudi letvico za ženske odbojkarske reprezentance. Tudi tu je konkurenca izjemna, saj je na spisku enako kot pri moških kar 220 izbranih vrst z vseh kontinentov.

Na novem seznamu so prve ZDA, druge Brazilke in tretje Kitajke, Slovenja pa je sedaj napredovala na 29. mesto (lani so bila ob prenovi seznama na 37. mestu). »Slovenija je močno napredovala na lestvicah mladih reprezentanc. V razvrstitvi do 21. leta za moške je naša izbrana vrsta uvrščena na 25. mesto med 130 reprezentancami, v primerjavi s prejšnjo lestvico so fantje pridobili kar 23 mest.

Dekleta do 20. leta starosti so se v razvrstitvi sprva nahajala na 50. mestu med 123 reprezentancami, zdaj pa reprezentanco najdemo na 21. mestu. Na lestvici do 19 let za fante je slovenska vrsta prav tako precej pridobila. Z 48. mesta med 129 reprezentancami se je povzpela na 24. mesto, na lestvici deklet do 18 let pa so se mlade slovenske odbojkarice s 33. mesta med 119 reprezentancami prebile na 21. mesto,« so še zapisali na spletni strani OZS.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.