Naslovnica Svet & EU Evropska unija z ogromno finančno pomočjo za Ukrajino

Evropska unija z ogromno finančno pomočjo za Ukrajino

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je končno dokazala, da zna delovati tudi zelo hitro, ko je to najbolj potrebno. Tako je Ukrajini že nakazala prvih 300 milijonov evrov nujne makrofinančne pomoči (MFA). Izplačilo sredstev je bilo pospešeno, da bi pomagalo okrepiti makroekonomsko stabilnost Ukrajine v sedanjih kriznih razmerah, skupno pa naj bi Ukrajina samo iz tega paketa prejela 1,2 milijardi evrov.  
Evropska unija z ogromno finančno pomočjo za Ukrajino

Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen med zadnjim govorom glede pomoči Ukrajini (foto: FB Komsija EU)

S Komisije EU so potrdili, da so Ukrajini že minuli konec tedna nakazali prvih 300 milijonov nujne makrofinančne pomoči (MFA), kar je polovica prvega obroka v višini 600 milijonov evrov. Drugih 300 milijonov evrov naj bi nakazali do konca tekočega tedna, skupno pa naj bi Ukrajina prejela 1,2 milijardi evrov. Ta sredstva predstavljajo najbolj konkreten prikaz sedanje podpore EU Ukrajini, Komisija EU pa se je tokrat izkazala z izjemno hitro reakcijo.

»Brezkrupulozen avtokrat poskuša svobodno in suvereno državo pahniti v nesrečo. Putinova neupravičena vojna izvaja ne le brutalni vojaški, ampak tudi gospodarski pritisk na Ukrajino in njene pogumne ljudi. Evropa jim trdno stoji ob strani. Z veseljem sporočam, da je EU danes izplačala 300 milijonov EUR nujne makrofinančne pomoči za podporo ukrajinskim financam,« je dejala predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen ter napovedala še druga vplačila.

Trenutno Komisija EU podpira Ukrajino tudi s humanitarno pomočjo in prek pomoči s strani struktur civilne zaščite. Predsednica von der Leyen je 1. marca napovedala najmanj 500 milijonov evrov dodatnih sredstev EU za odzivne dejavnosti, ki se spopadajo s humanitarnimi posledicami krize.  Velja pa dodati, da je EU Ukrajini od leta 2014 namenila že več kot 17 milijard evrov nepovratnih sredstev in posojil.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.