Naslovnica Svet & EU Evropska prireditev za mlade letos v hibridni obliki

Evropska prireditev za mlade letos v hibridni obliki

Avtor: Spletno Uredništvo
Drugi konec tedna v oktobru bo v Strasbourgu in prek spleta potekala letošnja Evropska prireditev za mlade (EYE). Osrednje teme dogodka bodo varovanje okolja, demokracija, okrevanje po koronavirusni krizi, človekove pravice in družbena neenakost.
EU se veliko posveča mladim – včerajšnja Mladinska nagrada Karla Velikega za leti 2021 in 2020 (foto: Parlament EU)

V Strasbourgu bo drugi oktobrski konec tedna potekala letošnja Evropska prireditev za mlade (EYE). V francoskem mestu, ki gosti tudi zasedanja Evropskega parlamenta, se bodo zbrali mladi iz vseh koncev EU in nekaterih drugih držav, drugi vrstniki pa se jim bodo pridružili prek spleta. Tako napovedujejo udeležbo med 3000 in 4000 mladih, ki bodo izmenjali zamisli in tako prispevali k razpravam o prihodnosti Evrope.

V okviru letošnje EYE, ki so jo poimenovali s sloganom ‘Prihodnost je naša’, bodo potekale številne različne dejavnosti, razprave in delavnice, pa tudi športni dogodki, umetniške predstave in koncerti. Sicer se bodo spletne aktivnosti pričele že v ponedeljek (4. oktobra), glavno dogajanje pa bo sledilo konec tedna – v petek (8. 10.) in soboto (9. 10.), v stavbi Evropskega parlamenta v Strasbourgu in v posebni ‘vasi’ Evropske prireditve za mlade.

»Potekale bodo razprave s komisarji, poslanci Evropskega parlamenta in drugimi strokovnjaki. Osrednje teme bodo digitalna demokracija, boj proti diskriminaciji, prihodnost trga dela po pandemiji covida-19, evropski zeleni dogovor, družbene neenakosti in priprave na COP26,« so pojasnili z Evropskega parlamenta ter dodali še, da so na dnevnem redu letošnje EYE tudi zunanje zadeve in človekove pravice.

Kot zanimivost pa velja omeniti tudi, da se je na letošnjem glasbenem tekmovanju EYE za najbolj obetavne evropske skupine med 5 zmagovalcev pravkar uvrstila tudi slovenska skupine Pantaloons, ki jo tako prihodnji teden čaka pot na sever Francije in predvsem koncert v Strasburgu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.