Naslovnica Kronika Število smrtnih žrtev med pešci se je letos podvojilo

Število smrtnih žrtev med pešci se je letos podvojilo

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je pričela vseslovenska preventivna akcija za večjo varnost pešcev. Statistični podatki kažejo, da so pešci najpogostejši udeleženci v prometu, s prihodom jeseni pa se pričenja obdobje, ko začne število prometnih nesreč z udeležbo pešcev opazno naraščati. V oči pa močno bode podatek, da se je letos število smrtnih žrtev med pešci v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta kar podvojilo.
Prizor z novinarske konference ob pričetku letošnje preventivne akcije (foto: AVP7policija.si)

Z današnjim dnem se je pričela vseslovenska preventivna akcija za večjo varnost pešcev, ki bo trajala vse do 10. oktobra. Pešci so sicer najpogostejši udeleženci v prometu, a so hkrati tudi najbolj ranljiva skupina na cestah. Statistični podatki potrjujejo, da se največ nesreč z udeležbo pešcev zgodi jeseni in pozimi. S prihodom jeseni namreč dnevi postajajo krajši, slabše vreme pa negativno vpliva tako na vidljivost, kot tudi na spolzkost cest.

Zato so ob pričetku preventivne akcije, ki jo koordinira Javna agencija RS za nadzor prometa, pripravili tiskovno konferenco, kjer so sodeloval tudi predstavniki Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, AMZS-ja, Zavoda Varna pot in Zveze ZŠAM Slovenije. Vsi prisotni so poudarili priporočila za večjo varnost pešcev v prometu ter predstavili različne vidike in ukrepe de te problematike.

Statistični podatki kažejo, da se je letos glede na lani stanje na področju varnosti pešcev poslabšalo. »Več pešcev je bilo udeleženih v prometnih nesrečah, prav tako pa so se povečale posledice. V obdobju od 1. januarja do 29. septembra 2021 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 363 (v enakem obdobju lani 354) pešcev, od katerih jih je 12 (6) umrlo, 55 (62) je bilo hudo telesno poškodovanih in 260 (250) lažje telesno poškodovanih,« sporoča Policija.

V oči bode podatek, da se je letos število smrtnih žrtev med pešci v primerjav z enakim obdobjem lanskega leta kar podvojilo. Najpogostejši udeleženci vseh prometnih nesreč med pešci pa so v starostni skupini nad 64 let, kar tudi pove veliko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.