Naslovnica Svet & EU Evropska pomoč za regijo afriških Velikih jezer

Evropska pomoč za regijo afriških Velikih jezer

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije prihaja novica o novi humanitarni akciji in sicer bo tokrat pomoč namenjena najbolj ranljivemu prebivalstvu na območju afriških Velikih jezer. Skupna vrednost humanitarne pomoči EU bo predvidoma dosegla 54,5 milijona evrov.
Evropska pomoč za regijo afriških Velikih jezer

Jezero Kivu med DR Kongom in Ruando je nevarno tudi zaradi metana in CO2 v globinah (foto: Julius Bayingana)

Evropska komisija se je odločila, da bo namenila 54,5 milijona evrov humanitarne pomoči najbolj ranljivemu prebivalstvu afriških držav na območju Velikih jezer. Poleg pandemije koronavirusa, ki pesti ves svet, to regijo Afrike še naprej pretresajo oboroženi spopadi, prisilno razseljevanje, pomanjkanje hrane, izbruhi bolezni in klimatske naravne nesreče. Zaradi vsega tega se humanitarne razmere še dodatno slabšajo.

Pomoč bo naslovila potrebe najbolj ranljivih skupin prebivalstva v Demokratični republiki (DR) Kongo, Republiki Kongo in v Burundiju, podprla pa bo tudi burundijske begunce v DR Kongo, Ruandi in Tanzaniji. “Številni ljudje na območju Velikih jezer se soočajo s konflikti in nasiljem, naravnimi katastrofami, pa tudi s ponavljajočimi se izbruhi epidemij, kot so kolera, ošpice in ebola – grožnja, ki se je pred kratkim ponovno pojavila v regiji.

COVID-19 in njegove zdravstvene in socialno-ekonomske posledice še poslabšujejo humanitarne razmere. Obseg humanitarne krize, zlasti v Demokratični republiki Kongo, je zelo zaskrbljujoč. Pomoč EU bo namenjena zagotavljanju pomoči v hrani, zdravju in zaščiti, izboljšanju pripravljenosti na izredne razmere in nesreče ter povečanju dostopa do izobraževanja za razseljene,” je pojasnil komisar EU za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Velja dodati, da se je ebola februarja ponovno pojavila v provinci Severni Kivu v vzhodnem delu države DR Kongo. Sicer od prvega marca ni bilo novih poročil o širjenju okužbe, kar je izjemni dobra novica. Smrtnost pri obolenju z ebolo se v različnih afriških pokrajinah namreč v povprečju giblje med 20 in vse do 90 odstotkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.