Naslovnica Trendi Reševanje pred izumrtjem

Reševanje pred izumrtjem

Avtor: Spletno Uredništvo
Na TV Slovenija bo v torek, 20. aprila ob 20.55 na sporedu premiera oddaje z naslovom ‘Rešeni pred izumrtjem’. V njej bodo predstavili delo okoljevarstvenikov, ki si tudi med pandemijo koronavirusa po vsej Evropi trudijo rešiti ogrožene živalske vrste pred izumrtjem.
Reševanje pred izumrtjem

Med snemanjem slovenskega dela oddaje v Vipavski dolini (foto: Anja Čuček/ RTVSLO)

Oddaja ‘Rešeni pred izumrtjem‘ je nastala kot plod sodelovanja Evropske radiodifuzne zveze ( EBU) in desetih nacionalnih televizijskih postaj. Gre za poseben skupni vseevropski naravoslovni projekt in hkrati za spodbudne okoljevarstvene zgodbe iz vseh koncev EU ter tudi iz Slovenije. Vsak od okoljevarstvenikov ima svoje izzive in težave, vsak se ubada drugo sorto, ki je na pragu izumrtja.

V oddaji bodo predstavljene Na Irskem so izbrali zgodbo o zelo redkih rožnatih čigrah, v Sosednji Severni Irski o odnosu med plenilskimi kunami zlaticami in vevericami, na Škotskem pa so sledili morskim psom orjakom. Italijani so preučevali mestne sokole selce v Rimu, Švicarji netopirje v Bellinzoni, na Bavarskem so se ukvarjali s prostoživečimi velikimi hrčki, Norvežani se trudijo ohraniti polarne lisice, v Barceloni pa morske želve karete.

V Sloveniji so snemali v Vipavski dolini, kjer se strokovnjaki trudijo pri obnovi habitata ogrožene rečne ribe primorske podusti, ki je znana tudi pod imenom lasca in živi le v Sloveniji ter v severni Italiji. Ugotovitve slovenskih strokovnjakov se bodo uporabile tudi v drugih sladkovodnih ekosistemih po vsej Evropi. Vsi udeleženci naštetih okoljevarstvenih projektov po EU pa dokazujejo, da je ogrožene živalske vrste mogoče rešiti in da to tudi počnejo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.